Barovec in bančnik

Emi spregovoril o svoji zasvojenosti

tp
10. 11. 2016, 08.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

»Če ne tečem vsak dan, se počutim blesavega.«

osebni arhiv
Kot otrok je Emi treniral atletiko in badminton, kjer je bil na državnem prvenstvu tretji, peti, deveti in deseti.

Nekdanji barovec, bančnik Emi Nikočević, se je pred udeležbo v resničnostnem šovu Bar zelo veliko ukvarjal s športom. Po njej pa je šport za leto dni in pol praktično opustil. »Šport sem zelo pogrešal. Manjkal mi je tisti užitek, ko si utrujen, in užitek med samim športanjem, zato sem si letos pred novim letom zadal, da bom šel 60-krat na Lubnik in da bom pretekel več kot tisoč kilometrov. Vsi prijatelji so se mi smejali, češ, kdaj bom našel čas še za šport,« nam je razkril Emi. A dokazal je, da se z zelo strogo disciplino vse da.

Januarja in februarja je še lenaril, marca, ko se je začel Big Brother, pri katerem je sodeloval kot komentator in voditelj oddaje Big Brother klub, pa je vzel vajeti v svoje roke. Prvič je komaj pretekel tri kilometre, a iz tedna v teden je postajalo lažje in tek je znova postal njegov najboljši prijatelj. Združil ga je tudi s potovanji. »Teki po velikih evropskih mestih imajo zaradi nove okolice, ljudi in prog prav poseben čar,« nam je zaupal. Letos je resničnostni zvezdnik pretekel že 1740 kilometrov, do konca leta pa namerava skupaj preteči 2000 kilometrov. Na Lubniku je bil to leto 56-krat, kar ni mala malica, saj gre za zelo zahteven hrib z nadmorsko višino 1024 metrov.

Naslednje leto namerava od februarja naprej vsak mesec odteči po dva polmaratona in eno »desetko«. Junija bo v Stockholmu odtekel svoji prvi maraton, do konca leta 2017 pa si je zadal preteči še štiri 42-kilometrske razdalje. Skupno si je za leto 2017 zadal, da bo pretekel 4000 kilometrov. »Tek je dobesedno moja droga, če ne tečem vsak dan, se počutim blesavega. S samim tekom in nadpovprečnim ukvarjanjem s športom se počutim super in tudi slabih, depresivnih dnevov ni več. Tudi pogled na svet je drugačen. Enkrat na teden sicer tek prešpricam, da se telo malo odpočije. Tečem pa ob nenormalnih urah, saj mi ob redni službi v banki in vodenju prireditev ne znese vedno ujeti normalnega urnika teka. Ljudje v Škofji Loki so se že navadili, da me ob cesti srečajo med tekom tudi ob petih zjutraj ali ob polnoči,« nam je v smehu dejal Emi, ki poleg teka trikrat na teden obiskuje vadbo EMS20, kjer mu trenerja Luka in Urša pomagata, da je njegova forma na visokem nivoju. Z Ljubljanskim maratonom, na katerem je tekel »polovičko«, pa je tudi nehal kaditi.