Svet mode

Bernarda Marovt: Držim pesti za Melanio!

Sonja Javornik
24. 8. 2016, 21.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Bernarda Marovt je izjemno lepa ženska, vendar več kot samo to. Je tudi izjemno uspešna na poslovnem področju, zato ne preseneča, da so jo na primer ženske iz društva Sila povabile, da bi jim povedala kaj o svojih izkušnjah. Še posebej zanimiv je njen pogled na svet mode, s čimer smo tudi začeli naš pogovor.

Mare Vavpotič
Bernarda je danes ambasadorka različnih podjetij, organizatorka dogodkov na mednarodnem trgu, kulinarskih prireditev, modna agentka in promotorka.

Kako se razlikuje svet mode danes od časov, ko ste vi začenjali svojo manekensko kariero?

Lepota je ambicija, očarljivost pa način življenja

Njeni cilji so, da bi z mladinsko manekensko šolo in ekskluzivnimi tečaji za zaključene skupine dala priložnost ženskam in dekletom različnih starostnih skupin pri izboljšanju zunanjega videza, utrjevanju samozavesti, spoznavanju psihologije lepote, zapeljivosti in jim z vsem omenjenim pomagati pri osebnostni rasti.

Stari manekenski časi so bili nepozabni, to so tako imenovani »zlati časi«, ki se ne bodo nikoli več vrnili. Bilo je več spoštovanja, dela, manekenke so bile obravnavane kot zvezde, vse je bilo organizirano na visoki ravni, veliko več je bilo strank, potovanj po vsem svetu. Vedno je bilo dovolj časa, da smo si ogledali kraje, spoznavali ljudi, kar naenkrat si se znašel v družbi znanih ljudi! Včasih je moral imeti model perfektne mere, obstajala je telesna proporcija! Poleg lepega telesa si moral skrbeti za svež, zdrav in naraven videz.

Danes so slabše razmere za delo, premalo spoštovanja in organizacije. Danes ni treba, da si lep in da imaš perfektne mere. Včasih si moral imeti mere v prsih enake kot v bokih. Danes se slabše hodi po pisti, dinamično hojo so zamenjali dolgočasnost, enoličnost in brezizraznost, včasih so bili zaželeni posluh, hoja in ritem za ples, včasih smo hojo in poziranje prilagodili oblekam, danes ni tega. Nekoč so bile modne revije koreografsko obarvane, hodilo se je v skupini, v paru, danes dekleta hodijo posamezno. Hoja je vedno enaka, ne glede na to, ali nosijo športna ali večerna oblačila. Včasih si lahko imel agencije po vsem svetu, danes se ne izplača, ker je predrago. Včasih je bilo manekenskega dela veliko več, danes se stilisti zelo hitro menjavajo. Včasih so od nas zahtevali več in še bi lahko naštevali …

Bili ste obraz visoke mode. Česa se najraje spominjate iz časov svojih največjih uspehov?

Dejavnosti, ki so obogatile mojo kariero, so bile različne. Delala sem z največjimi kreatorji sveta, hodila po modnih pistah visoke mode v največjih svetovnih mestih, snemala reklame, bila priča kozmetičnim in drugim kampanjam, slikala kopalke in spodnje perilo, se preizkusila v filmu, teatru, na televiziji … V Italiji sem dobila nagrado Obraz visoke mode, ker sem izvajala revije visoke mode za največje modne kreatorje v Londonu, Italiji, Parizu, Madridu, New Yorku …

Med fotografi, ki so mi ostali posebno v spominu, so Helmut Newton, Norman Parkinson, Steven Maisel, Richard Avedon, David Bailey, Oliviero Toscani … Vsak je po svoje poseben, vsak ima svoj stil in različen način dela. Najpomembneje je, da se znaš prilagajati, da komuniciraš, razumeš, kaj hočejo od tebe, si na voljo tako fizično kot mentalno, pomembno je notranje izžarevanje, predajanje in posredovanje tvoje osebnosti.

Mare Vavpotič
Marovtova ima manekensko šolo za mlade in akademijo za ženske, poleg tega pa dela tudi kot model.

Bi rekli, da je v modi več blišča ali bede?

Modna industrija je po eni strani fantastičen svet, poln blišča in glamurja, potuješ po vsem svetu, spoznavaš kraje in ljudi, veliko zasluziš … po drugi stani pa je veliko odrekanja. Ni vse zlato, kar se sveti! Torba je v stalni pripravljenosti za potovanje, si za dlje časa na različnih mestih, pozabiti moraš na prijatelje, nimaš časa za hobije, ne hodiš po večerjah in lokalih, ker moraš biti naslednji dan spočit, paziti moraš na obraz in telo. Na zunaj je videti vse lepo, ampak je potrebnega veliko trdega dela, veliko izkušenj, imeti moraš trden karakter, da si odporen na določene pritiske.

Kako usklajujete svoje obveznosti med Italijo in Slovenijo?

Bernarda je naša najuspešnejša manekenka vseh časov, danes pa uspešna podjetnica.

Pred petimi leti sem v Sloveniji odprla mladinsko manekensko šolo »Bernie models«. S svojim znanjem in izkušnjami pomagam mladim dekletom in fantom, jih usmerjam in učim, kako priti do uspeha v najkrajšem možnem času, potencialne modele pa odpeljem v Milano. Kasneje sem razmišljala, zakaj ne bi imele poleg mladih te možnosti tudi zrele ženske, saj bi potrebovale veliko več pomoči. Odprla sem akademijo za ženske »Donnakademy«, ki deluje že v Italiji, širila pa se bo tudi na druge mednarodne trge, na primer na Poljsko, v Srbijo, Švico, Avstrijo ... Akademija je osnovana na psihologiji in celostnemu videzu posameznice, zato je usmerjena na preobrazbo, »dvigovanje« žensk, tako v fizičnem kot psihičnem smislu. Naš skupni cilj je, da si zrele ženske povrnejo samozavest, izboljšajo držo in nastop v javnosti ter dobijo pravi občutek za prehrano, ličenje in oblačenje.

Kakšen je vaš odnos do mode, oblačil, obutev, dodatkov …?

V življenju sem oblekla in slekla veliko oblek različnih barv, krojev, različnih čevljev, klobukov, dodatkov … Osebno se moram dobro počutiti v obleki, da se lahko gibljem, hodim, da me nič ne ovira, da ni pretesno, ne nosim previsokih čevljev, da me ne bolijo noge, ne kričečih in vpadljivih barv, torbice so velike, da lahko shranim čim več stvari, pomembni so modni dodatki, kombinacija oblek … Rada se oblečem elegantno za posebne večere, s pravo peto in torbico … Vsak človek ima svoj stil in osebnost, ki jo mora znati poudariti na pravi način.

V ZDA bomo Slovenci morda dobili prvo damo. Kako gledate na položaj in vlogo Melanie Knauss Trump?

Želim ji vso srečo v življenju in držim pesti. Mislim, da smo lahko ponosni, če pride slučajno do tega, da Slovenka prvič v zgodovini postane prva dama Amerike.