Osemdesetletnica

Praznuje Robert Redford, lastnik najlepših modrih oči v Hollywoodu

mv/sta
19. 8. 2016, 22.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Ameriški filmski ustvarjalec Robert Redford je te dni praznoval svoj 80. rojstni dan. Zvezdnik se je v minulem stoletju kot plavolasi lepotec modrih oči proslavil kot eden najbolj priljubljenih igralcev svoje generacije.

Redford ni le vsestranski filmski ustvarjalec, ampak tudi goreč okoljevarstvenik.

Redford pa ni zaslovel le zaradi svojih igralskih sposobnosti. Večkrat se je podpisal tudi kot režiser, za film Navadni ljudje je leta 1980 prejel oskarja. Ustanovil je tudi lastno producentsko podjetje in pomagal pri uveljavljanju mladih režiserjev. Konec 70. let je ustanovil danes že tradicionalni filmski festival Sundance, s katerim je želel ponuditi priložnost manj znanim filmarjem, mimo velikih hollywoodskih studiev.

Do danes je bil dvakrat poročen, leta 1958 se je poročil z aktivistko Lolo Van Wagenen, s katero sta bila skupaj 27 let, leta 2009 pa s Sibylle Szaggars (na fotografiji).

Najprej je v Evropi študiral slikarstvo

Igralec s polnim imenom Charles Robert Redford mlajši se je rodil v Santa Monici v Kaliforniji staršem britanskega in irskega porekla. Mama je umrla, ko je končal srednjo šolo, z očetom pa ni bil nikoli v dobrih odnosih. Pozneje je študiral slikarstvo in umetnostno zgodovino v Firencah in Parizu, v New Yorku pa se je vpisal na Ameriško akademijo dramskih umetnosti. Leta 1959 je debitiral na Broadwayu, prvi večji filmski uspeh pa je doživel leta 1967 v komediji Bosonoga v parku.

Vloge, ki so zaznamovale njegovo kariero

Pozneje se je proslavil z vlogo v avanturistični kriminalki Butch Cassidy in Sundance Kid s Paulom Newmanom, naslednji večji uspeh je doživel leta 1972 s komično dramo Kandidat. Za zelo uspešno leto velja 1973, ko je ob Barbri Streisand zaigral v romantični drami Dekle, ki sem jo ljubil in nato še v kriminalno-komični drami Želo. Leta 1985 je z Meryl Streep zaigral v biografski romantični drami Moja Afrika ter dobil vlogo v romantični drami Veliki Gatsby. Z vlogo v filmu Vsi predsednikovi možje iz leta 1976 je potrdil status enega največjih hollywoodskih imen, čeprav oskarja za igranje v posameznem filmu ni nikoli prejel. Se pa lahko pohvali z oskarjem za življenjsko delo, ki ga je prejel leta 2002.