ČRNOGORSKI KANTAVTOR

Trudi se, da bi bil njegov svet čim lepši

Sonja Javornik
16. 6. 2016, 22.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Sergej Ćetković je tudi zato, ker je s skladbo Moj svijet pred dvema letoma Črno goro predstavljal na Izboru za pesem Evrovizije, vse bolj priljubljen v vsej regiji.

Osebni album

Njegove pesmi navdušujejo, po pogovoru, v katerem je razložil, kako resno razmišlja o svojem delu in kako se trudi, da bi s svojim glasom pričaral poslušalcem zgodbo, ki se mu zdi dovolj lepa, da jo uglasbi, je njegov uspeh pravzaprav logična posledica.

Kakšen je vaš svet? Moj svijet je namreč naslov vašega zadnjega albuma …
Trudim se in si prizadevam, da ga naredim čim lepšega. Moj svet je moja družina, moji prijatelji, moja glasba in moje občinstvo.

Rad ima eksperimente in sodelovanja z novimi ljudmi, s katerimi je na isti valovni dolžini, ki imajo radi film in podobno estetiko. 

Koliko avtobiografskega je v vaših pesmih?
Nenehno me sprašujejo, ali so moje pesmi avtobiografske in ali se mi je kaj od tega, o čemer pišem, res zgodilo. V resničnem svetu se, hvala bogu, ni. Težko je pojasniti proces nastajanja ene pesmi in to bujno domišljijo, ki se prebudi v trenutkih, ko se pesem rojeva. Včasih se slike vrstijo kar same od sebe in dobim naslov, temo, ne glede na to, ali sem kaj o tem prebral v nekem časopisu, knjigi ali slišal od prijateljev. Na koncu, želel ali ne, to doživim tako močno in resnično, kot če bi se zgodilo meni, tako da je v tem tudi nekaj avtobiografskega.

Osebni album
Glasbenik Sergej pravi, da rad prebere kakšno dobro biografijo ali avtobiografijo.

Ali vam je lažje, če pojete svoje pesmi?
Ne glede na avtorja se trudim, da vsaki skladbi vdahnem del sebe, da jo naredim bolj osebno in pred poslušalce prinesem čim bolj iskreno. Čeprav sem avtor skoraj vseh svojih skladb, rad poslušam pesmi in ideje ostalih avtorjev. Včasih je treba narediti korak naprej in sodelovati s kom drugim. Pesem je ali pisana za tebe ali ni, tega sem se naučil po mnogih izkušnjah do zdaj. Že na prvo poslušanje lahko prepoznate pesem, ki je napisana za vas, za vašo dušo in takrat ni pomembno, čigava je melodija in čigavo besedilo. To je tako, kot ko se zaljubite na prvi pogled in veste, da je to to.

Sergej Ćetković glasbenik: "Rad imam eksperimente in sodelovanja z novimi ljudmi, s katerimi sem na isti valovni dolžini, ki imajo radi film in podobno estetiko."

Kateri glasbenik vas najbolj navdušuje?
Odraščal sem ob glasbi Phila Collinsa, Stinga, Erosa Ramazzottija, Dugmeta, Čolića, Kemala Montena … Vse tisto, v čemer sem našel lepoto, kakovost in sebe. Rad preberem kakšno dobro biografijo ali avtobiografijo, tako da me vedno znova navdušuje ta pot, ki so jo prehodili v iskanju samega sebe, glasbe, imeli toliko vzponov in padcev ter ne glede na to ostali isti, postajali močnejši in boljši, njihove kariere pa so tako dolgo trajale.

Koliko je za vaš uspeh zaslužen talent in koliko delo?
Vsak od nas je nadarjen za nekaj. Vprašanje je, koliko boš delal glede sebe, kako delaven boš in potrpežljiv, pa tudi koliko sreče boš imel, da postaneš nekaj in nekdo.

19. mesto Sergej Ćetković se je na Pesmi Evrovizije 2014 predstavil s pesmijo Moj Svijet, s katero se mu je uspelo uvrstiti v finale. 

Se dosti družite s kolegi?
Na srečo imam veliko prijateljev tudi na estradi, čeprav nam hitrost življenja ne dopušča pogostih druženj, vendar se trudimo, da smo v stiku, da pomagamo drug drugemu in delimo izkušnje. Neka prijateljstva trajajo že od prej, nekatera pa so prerasla v botrstva.

Občutek imam, da imate radi vse v svojih rokah. Ne samo da ste avtor skladb, ampak celo spote včasih sami režirate. Ali to pomeni, da ne zaupate drugim ali vas samo mikajo izzivi?
V otroštvu sem sanjal, da bi študiral režijo in da bi se ukvarjal s snemanjem filmov, vendar mi je bila glasba vseeno bližje. Rad imam izzive in film, svojo neizpolnjeno željo na tem področju pa izpolnjujem skozi spote. Želim si, da bi bil vsak kader del zgodbe, da je vsaka slika spremljana z glasbo in besedilom, ki pove več od tistega, kar občutite v pesmi. Kadre za spot Korov in Ne živim ja, ki je aktualen v teh dneh, smo snemali v Italiji, kjer sem prvič sodeloval z mladim italijanskim režiserjem in direktorjem fotografije Gianlucom Fellinijem in slavnim italijanskim igralcem Sergiom Forconom, ki se pojavlja v spotu za pesem Ne živim ja. Rad imam eksperimente in sodelovanja z novimi ljudmi, s katerimi sem na isti valovni dolžini, ki imajo radi film in podobno estetiko. Rad spajam lepo in koristno, igram, režiram in trudim se, da v svojih spotih občinstvu vedno prinesem nekaj drugega.