NAVIHANA VODITELJA

V Stockholm na švedske vaflje z marmelado

Alesh Maatko
11. 5. 2016, 22.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Po letu 2009 Pesem Evrovizije znova gosti moško-ženski voditeljski par. Leta 2013 smo imeli na Švedskem celo eno samo voditeljico, Petro Mede. No, slednji pa so znova zaupali vodenje!

Anna Velikova
Måns Zelmerlöw in Petra Mede

Na odru se je včeraj, ko je bil na sporedu prvi predizbor, Petri Mede pridružil tudi Måns Zelmerlöw, aktualni zmagovalec Pesmi Evrovizije. Da bi izbor vodil zmagovalec preteklega izbora, ni navada. Nazadnje se je to zgodilo leta 2012 v Bakuju, ko je prireditev skupaj s sovoditeljicama Leylo in Nargiz vodil Elnur, zmagovalec prejšnjega izbora. Podobno je bilo leta 2003 v Rigi, ko je bila vloga voditeljice zaupana Marie N, zmagovalki Evrovizije 2002. Prav lahko bi se zgodilo, da bi bila voditeljica pevka Ruslana, ki je Ukrajini pripela zmago leta 2004, a še ni tekoče obvladala angleščine. Sicer pa so predstavniki držav večkrat stopili na voditeljsko mesto – Conchita Wurst, Željko Joksimović, Alsou, Eric Saade in drugi.

Včeraj smo dobili prvih deset finalistov. Jutri zvečer, v drugem preizboru, pa bo zapečatena še usoda Slovenije in ManuElle. 

Nazadnje ste izbor vodili pred tremi leti. Bil je zelo uspešen. A vseeno – bi kakšno stvar naredili drugače, kaj obžalujete?
Petra (začne prepevati pesem Non, je ne regrette rien oziroma Ne, ničesar ne obžalujem): Zelo sem zadovoljna s svojim zadnjim nastopom. Ne samo s seboj, ampak s celotno produkcijo in šovi, ki smo jih pripravili.

Povejta nam, kje je zrasla ideja o vajinem sodelovanju?
Måns: No, lani, tisto noč po moji zmagi, sem od Christerja Björkmana (vodje švedske delegacije in producenta letošnje Pesmi Evrovizije, op. p.) dobil neformalno ponudbo. Želel je le vedeti, ali me zanima, in seveda me je. Potem je minilo nekaj časa, lansko jesen pa sem od švedske televizije SVT dobil ponudbo, ali bi vodil Eurosong 2016. In seveda sem še enkrat rekel ja, saj je to izkušnja, ki se ti ponudi samo enkrat v življenju.
Petra: Najprej so ponudbo poslali mojemu agentu, v njej so me vprašali, ali me zanima, in tudi jaz sem rekla ja. Poklicali so me na sestanek. Ko so mi povedali, da bo moj sovoditelj Måns, nisem prav nič premišljevala. Takoj sem pritrdila.

Måns, kako bo voditi vse skupaj v angleščini in francoščini?
Måns: Odlično. Med lanskim tekmovanjem sem se z angleščino zelo zbližal, v njej sem izvedel tudi precej šovov po Evropi. V šoli sem tekoče govoril tudi francosko, a zdaj sem nekaj besed že pozabil, tako da je nekaj lekcij prišlo zelo prav.

Petra, ko ste nazadnje vodili prireditev, ste vse pustili brez besed s svojo brezhibno francoščino. Ste imeli pred izborom še kakšno lekcijo?
Petra: Hvala vam. Ja, pravzaprav sva pred izborom pilila besede s profesorico francoščine. Presenečena pa sem bila nad Månsom, njegova francoščina je neverjetno dobra.
Måns: (smeh) Hvala ti. Mislim, da bo treba vzeti še eno ali dve lekciji, da bodo besede stekle, a sicer sem glede jezika samozavesten.

Uživata, zdaj ko sta v evrovizijski zgodbi?
Petra: Nadvse. A izboljšati se moram v poznavanju evrovizijskih dejstev. Lahko rečem, da imam spomin zlate ribice, ko si je treba zapomniti vse te podrobnosti.
Måns: Zelo uživam. Lani sem si zelo želel iti večkrat v EuroClub, a nikoli nisem imel časa, ko pa sem šel, se mi je mudilo, imel sem zelo naporen urnik. No, letos je nekoliko več časa in manj stresa.

Kateri je vaš najljubši švedski voditelj oziroma najljubša švedska voditeljica, ki je gostil/-a Pesem Evrovizije?
Petra: Lill Lindfors leta 1985. Bila je najboljša evrovizijska gostiteljica in mnogi so uživali v njenem nastopu. Le kdo se ne spomni, ko je na poti na oder izgubila krilo?
Måns: Jaz pa bom rekel kar Petra. Kar je naredila leta 2013, je bilo fantastično. To, da je postregla z veliko smisla za humor, poleg tega pa odlično nastopila tudi v glasbenih točkah in bila čudovita voditeljica, je izjemno.

Kdo pa vas je navdušil od tujih evrovizijskih voditeljev?
Petra: Viktor Lazlo leta 1987. Bila je tako očitna.
Måns: Pravzaprav nihče. In mislim, da to nekaj pove. Zelo redko se spomniš voditeljev in to bi osebno rad spremenil.

Kakšen je po vajinem pravi način, s katerim se lotiš šova, kot je Pesem Evrovizije?
Petra: Rada bi, da bi bilo sodobno in pomembno. In da pesmi, ki tekmujejo, sledijo glasbenim trendom, ki jih ljudje trenutno poslušajo, tako da bi s programom dobili aktualne hite.
Måns: Tako, pa da ne bi ignorirali dogajanja po svetu. Na lep način bomo skušali združiti zabavo in močno sporočilo.

Alesh Maatko
Petra pravi, da ji je najbolj všeč evrovizijska pesem Fly on the Wings of Love bratov Olsen iz leta 2000, Månsu pa Jan Jan Inge & Anush iz leta 2009 in Rändajad skupine Urban Symphony iz istega leta.

Kaj je najpomembneje pri vodenju Pesmi Evrovizije?
Petra:
Izžarevati to, da imaš ta šov rad. In ne zamočiti česa pri glasovanju.
Måns: In nagovoriti ljudi v takem tonu, da se bodo počutili povabljene na prireditev. Pa biti dober z angleščino, da gledalcev in poslušalcev ne zmoti slaba izgovorjava.

Če se pomudimo pri oblačilih, kaj oziroma "koga" bosta nosila?
Petra:
Nazadnje je kreacije zame oblikoval Jean Paul Gaultier in ustvaril nekaj epskih oblek. Tokrat bomo našli drugo rešitev. A še ni povsem odločeno, tako da vam še ne morem povedati.
Måns: Moški po navadi nosijo smoking, a jaz bi bil rad malo bolj inovativen, zato iščem nekaj posebnega, kar bi me ločilo od preteklih moških voditeljev.

Petra, vodili ste tako Melodifestivalen kot Pesem Evrovizije, v čem je med tema dvema izboroma največja razlika?
Petra:
Jezik. Ko delaš nekaj v svojem maternem jeziku, je veliko laže improvizirati. Ko te gleda več kot 100 milijonov ljudi, pa se je morda bolje držati scenarija in ne improvizirati preveč.

Če nam je bilo všeč leta 2013, nam bo potem letos še bolj?
Petra:
Mislim, da. A ne pozabimo, da gre za format, ki ga prav veliko ne moreš spremeniti. Še vedno bomo predstavljali tekmovalne skladbe, vedno je tudi glasovanje.

Kakšno je vaše mnenje o novem sistemu glasovanja?
Måns:
Mislim, da bo zelo vznemirljivo in si bomo vse do konca še bolj grizli nohte. Po mojem je to dobrodošla sprememba.

In za konec ... kaj bi svetovala vsakemu obiskovalcu, ki prvič prihaja v Stockholm. Kaj vse lahko počne tukaj?
Petra:
Kot nekdanja turistična vodnica bi mu rekla: "Hodi! Doživi Stockholm peš, saj boš prevzet od lepote mesta, tako enostavno se je sprehoditi kamorkoli." Na primer, sprehodite se od Kungsträdgårdna vzdolž Skeppsbrona do gradu Royal, nato pa pojdite še do Södermalma in Fjällgatana. Pojdite v kavarno in si privoščite švedske vaflje z marmelado in stepeno smetano.
Måns: Skočite na palubo enega od čolnov, namenjenih proti arhipelagu drobnih otokov. Izkrcajte se na kašnem od najmanjših, usedite se in uživajte v kozarcu vina, medtem pa glejte čudovito pokrajino.