Zabava

Pamela Anderson bi Francoze prikrajšala za pašteto

STA
20. 1. 2016, 10.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Znana igralka in manekenka Pamela Anderson je v francoskem parlamentu poskrbela za pravo razburjenje, saj je kot aktivna zagovornica pravic živali podprla prizadevanja francoske ekološke zelene stranke EELV, ki se zavzema za prepoved pitanja gosi in rac za izdelavo gosje oz. račje paštete.

Profimedia
Andersonova je aktivna članica neprofitne mednarodne organizacije za etično ravnanje z živalmi PETA.

48-letno Pamelo Anderson, rojeno v Kanadi, so si mnogi zapomnili po njeni vlogi v nanizanki Obalna straža, znana pa je tudi po fotografijah v reviji Playboy. Na njeni naslovnici se je namreč pojavila večkrat kot katera koli druga oseba, navaja Wikipedia.

Andersonova je aktivna članica neprofitne mednarodne organizacije za etično ravnanje z živalmi PETA, v okviru katere pogosto sodeluje pri raznih kampanjah za pravice živali.

Prav zato sta jo Fundacija Brigitte Bardot in ekološka zelena stranka EELV povabili, naj jim pomaga pri sprejemanju zakona proti pitanju gosi in rac.

Francija letno proizvede 20.000 ton gosje paštete in jo izvaža v številne države, največ na Japonsko, v Španijo in Belgijo.

Jetra pitanih gosi in rac oziroma gosja in račja pašteta (foie gras) velja za delikateso. Živali namenoma pitajo, da pridobijo do štirikrat povečana mastna jetra. Zaradi pitanja sicer živali naj ne bi trpele, a kljub temu je postopek v Nemčiji, Italiji, Švici in na Poljskem z zakonom prepovedan.

Za razliko od teh držav v Franciji pitanje ni le dovoljeno, ampak je celo zaščiteno na najvišji ravni.

Prav zato kljub prisotnosti Andersonove sprejetje tovrstnega zakona v Franciji nima nobenih možnosti, saj mu nasprotujejo skoraj vse stranke.

"Kot Kanadčanko me je sram zaradi brutalnega ubijanja mladičev tjulenjev in čutim empatijo do številnih Francozov, ki jih je sram ob trpljenju gosi," je med drugim dejala Andersonova.