Zabava

Imset: Brez teženja!

9. 2. 2015, 20.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Mlada rokovska skupina Imset je na premieri svojega prvega videospota napolnila znan ljubljanski klub. Da gre za resno, čeprav mlado skupino, ki veliko obeta, pove že to, da se fantje zavedajo, da je za uspeh in preboj na glasbeno sceno treba vložiti veliko truda in energije ter si prizadevati k drugačnosti.

Kako je bilo na predstavitvi spota?

Bilo je noro! Do zadnjega kotička smo napolnili Orto bar, kar smo si tudi želeli. Zelo smo bili veseli in presenečeni nad tako številnim odzivom publike in da so nas prišli podpret tudi znani glasbeniki. Med publiko so bili Omar Naber, Nika Manevski, člani skupine Siddharta in še drugi. Odzivi publike so bili pozitivni, kar nam je najbolj pomembno. S tem dogodkom smo dobili še večji zagon za naprej.

Kdo ste Imset?

Skupino sestavljamo: Jaka Peterka (vokal, kitara), Jaka Ažman (vokal, bas kitara), Blaž Horvat (bobni), Dejan Macura (klaviature), Tilen Vake (solo kitara). Glasba nas spremlja že od malih nog oziroma se vsi z njo že od takrat intenzivneje ukvarjamo. Po večini smo vsi obiskovali glasbeno šolo in jo tudi uspešno zaključili. Povprečna starost članov je 20 let.

Kdaj in kako je prišlo do ustanovitve skupine?

Današnja zasedba se je zbrala pred petimi leti. Pred tem smo preizkusili in zamenjali nekaj članov in se iz garažnih vaj preselili v udobnejše prostore ter se zadeve lotili izjemno resno. Zdajšnji člani smo se bolj ali manj poznali že od prej, nekaj je tudi sorodstvenih vezi.

Kako ste prišli do imena Imset?

Imena skupine se je spomnil naš bivši bobnar in zdelo se nam je kul. Izhaja iz egipčanske mitologije. Imset je imel tri brate, od katerih je bil on edini, ki je imel človeško podobo. Skratka, Imset je bil drugačen od ostalih, taki se trudimo biti tudi mi.

Kdo vse vam stoji ob strani in vam pomaga?

Največja podpora in pomoč od začetka so vsekakor naši domači, ki so hkrati tudi naši največji kritiki. Še posebej pa nam pomaga Damjan Lebeničnik, naš prvi producent, in uveljavljeni glasbeni kolegi, tudi taki, ki so nam vzor že vse življenje. Sodelovali oziroma posneli smo verzijo pesmi Daleč stran z Zlatkom, vsakič znova nam je v veselje srečanje na odru z Omarjem Naberjem, v studiu pa pripravljamo tudi našo novo pesem, ki jo bo vokalno in tudi drugače popestril »največji izmed največjih pevcev naše rokovske scene«. Ampak vse ob svojem času …

Kakšno zvrst glasbe igrate?

Igramo rok. Med našimi vzorniki so tudi Big Foot Mama, Dan D, Siddharta, Muse ... Brez vzornikov ne gre, saj je to gonilo vsakega od nas že od otroških dni naprej, potem pa se sčasoma izoblikuješ v nekaj svojega, čeprav je ob današnji poplavi skupin in slogov to izredno težko. Ker je v glasbi težko odkrivati nove smernice, kombiniramo že znane s svojimi in pri tem uživamo. Vsak član zastopa svoj slog glasbe. Tako združimo vse ideje in želje in nato skupaj zlijemo energijo ter naredimo skladbo. Sami. In na to smo ponosni.

Po čem se razlikujete od podobnih skupin?

Kot že rečeno, slogov je veliko, težko je izumiti novega, mi smo svoji glasbi dodali močnejši poudarek malo zapostavljenim klaviaturam, včasih dodamo tudi kakšno godalo. Držimo pa se načela, da delamo melodično, spevno in ušesom prijazno glasbo. Brez teženja.

Imate že kaj posnetih avtorskih skladb? Katere?

Ja, kar nekaj skladb je posnetih studijsko, vendar jih še nismo objavili, ker ravno pripravljamo in načrtujemo izdajo naše prve plošče. Za zdaj sta na spletu objavljeni skladbi Daleč stran, Moj svet in Daleč stran, kjer je gost Zlatko. Najboljše pa še prihaja.

Vaše želje in načrti v prihodnosti?

Želimo si obilo uspešnih avtorskih skladb, svoj prvi album, čim več nastopov, lastni prvi koncert v polnih Stožicah … Čim več oboževalk ... Radi pa bi se uvrstili med najboljše slovenske skupine oziroma da bi bili ob svojem času tam in najboljši. No, najboljši smo že zdaj, le da tega še ne vedo prav vsi ...