Zabava

Nepozaben večer za glasbene sladokusce

24. 11. 2014, 09.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

AVE Večer smo preživeli v Velenju, kjer se je v Domu kulture odvijala prav posebna prireditev. Legendarni glasbenik, podjetnik, televizijec in menedžer Rajko Djordjevič je praznoval svojih prvih 60 let.

Prireditev je vrhunsko povezoval Vinko Šimek, zelo dober Rajkov prijatelj.

Tako kot je v knjigi Rajko Djordjevič, Mojih prvih 60 let zapisal Silvo Grmovšek: »70. leta prejšnjega stoletja so bila na Šaleškem zelo skromna po številu lokalnih rock godb, zlasti če jih primerjamo s poznejšim obdobjem, ko se je zgodil godbeniški boom, in je, morda nekoliko pretenciozno zapisano, Velenje postajalo 'mali Liverpool'. Izjemna je velenjska rock zasedba Ave, ki po svojem dometu močno izstopa iz lokalnega okolja. Presegla je tako lokalno kot tudi slovensko okolje in se kot ena od vodilnih jugoslovanskih rock skupin uveljavila na jugoslovanski sceni.«

Leta 1980 so Ave prenehali s snemanji, a po 25 letih se je jedro skupine ponovno zbralo (Rajko Djordjevič, Mišo Melanšek in Leon Ferme) še z dvema novima članoma (Sergejem Škofljancem in Matejem Kovšetom) in izdali so nekaj CD-jev, imeli veliko nastopov, na velikem koncertu za Rajkovih 60 let predstavili tudi novo skladbo, pri kateri je sodeloval legendarni Alen Islamović, ki se bo zagotovo zapisala v zgodovino slovenske glasbe.

Časovni stroj

Že ob vstopu v Dom kulture Velenje je sleherni obiskovalec dobil občutek, da se je vrnil nazaj v čas, v zlato obdobje, ko je rok začel osvajati Slovenijo in ko je bilo Velenje na svojem vrhuncu. Čeprav je bila dvorana opremljena z najsodobnejšo video- in avdiotehniko, smo čutili utrip sedemdesetih in osemdesetih let. Na velikanskih LED-monitorjih smo spremljali videoposnetke in fotografije, ki nam jih je ponudil v ogled Rajko Djordjevič – glasbena in televizijska legenda, ki je s svojo ekipo pripravil vrhunski večer v znamenju dobre glasbe in pozneje tudi sproščenega druženja.

Djordjevič je izdal tudi knjigo, opremljeno z zlata vrednimi avdio- in videoposnetki.

Njegovi prijatelji so zanj stopili na oder

Ob življenjskem jubileju in 40-letnem glasbenem ustvarjanju je Rajko Djordevič pripravil projekt Mojih prvih 60. Na odru Doma kulture Velenje so se predstavili: AVE, Vitamin, Lions Band, Matjaž Jelen, Cveto Polak, Zvone Hranjec, Alen Islamović, Andrej Šifrer, ansambel Krajcarji, skupina Bum, Rudarski oktet, Pihalni orkester Premogovnika Velenje in vrhunski Vinko Šimek. Med vsemi nastopi so se na LED-zaslonih v ozadju predvajali zgodovinski posnetki, ki so pripomogli za še bolj realistično potovanje nazaj v čas.

V videoposnetku pa pesem Krivo je more - v izvedbi Alena Islamovića in skupine Ave: