Zabava

Komu je bila Tinkarina pesem najbolj všeč?

Alesh Maatko
13. 5. 2014, 22.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Tretja uvrstitev Slovenije v finale v desetih letih je nedvomno izjemen uspeh, tako da nadaljnji razplet niti ni več tako pomemben. A vseeno smo upali, da se bomo s pesmijo Round and Round zavihteli na kakšno višje mesto. Na koncu smo končali na predzadnjem, 25. mestu, prehiteli smo le Francijo.

Slovenska ekipa je nabrala devet evrovizijskih točk, osem nam jih je podelila Črna gora, eno pa Makedonija.

Azerbajdžanska in avstrijska stroka sta nas uvrstili na 9. mesto, armenski žiranti na osmo, po glasovih italijanske in norveške žirije pa smo bili celo sedmi. 

Če se ozremo med nekatere glasove, ki nam jih je podelilo 36 strokovnih komisij, ugotovimo, da so nam bile te absolutno bolj naklonjene kakor gledalci. Če bi štele le te točke, bi se na koncu uvrstili na 16. mesto. Skladba Round and Round je bila, presenetljivo, najbolj všeč strokovnim žirijam iz držav, ki nam po navadi niso najbolj naklonjene.

Azerbajdžanska in avstrijska stroka sta nas uvrstili na 9. mesto, armenski žiranti na osmo, po glasovih italijanske in norveške žirije pa smo bili celo sedmi. A kar je najbolj neverjetno, naša pesem je, verjeli ali ne, najbolj navdušila strokovno komisijo Velike Britanije. Uvrstili so nas na visoko 6. mesto.

Caroline Grant (članica britanske komisije), sicer ena najbolj znanih učiteljic petja, ki je petja učila tako znane skupine, kot sta Take That in Spice Girls, je Tinkaro uvrstila kar na 4. mesto. Ravno tako tudi Candice McKenzie, znana didžejka.

Za konec si poglejmo še, kdo je prepričal slovensko stroko. Vseh pet članov – Helena Blagne, Robert Pikl, Anže Langus - Petrovič, Izak Košir in Alya – je imelo nadvse podoben okus. Kar se tiče prvega mesta, bi lahko rekli, da istega. Njihova absolutna zmagovalka je bila Conchita Wurst. Vseh pet jo je postavilo na prvo mesto. Drugo je po mnenju stroke zasedla Islandija, tretje pa Nizozemska. Našim gledalcem je bila najljubša pesem, ki prihaja iz Avstrije. Veliko glasov sta prejeli Nizozemska, ki je bila druga, in Črna gora, ki je zasedla tretje mesto. Gledalcem so bile še všeč švicarska, švedska, italijanska in ne nazadnje romunska pesem.