Zabava

Dana International, Sestre in Conchita

Alesh Maatko
13. 5. 2014, 21.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Po že 59. evrovizijski karavani se največje glasbeno tekmovanje po skoraj petdesetih letih seli na Dunaj, kjer se bo 12., 14. in 16. maja 2015 znova zbrala vsa Evropa. Ta je letos za veliko zmagovalko izbrala pevko, ki je v Avstriji postala simbol strpnosti in umetniške svobode, njen moto pa je: »Bodi raje najboljša različica sebe kot slaba kopija koga drugega.«

Zgodba o letošnji evrovizijski zmagovalki Conchiti Wurst se je začela leta 2011, ko je nastopila v šovu Die große Chance (Velika priložnost), kjer se je predstavila kot temnolaska z nevsakdanjo brado.

Conchita Wurst je umetniško ime 26-letnega Avstrijca Toma Newirtha, ki je od mladih nog sanjal o pevski slavi. Leta 2006 se je udeležil resničnostnega pevskega šova Starmania, leto pozneje pa se je pridružil fantovski skupini »jetzt anders!«, nato je šlo le še navzgor.

»Podobo bradate dame sem ustvarila s posebnim namenom. V najstniških letih sem se precej spopadala z diskriminacijo. Nastop na evrovizijskem odru bom izkoristila tudi za to, da bom lahko pred širno Evropo spregovorila o strpnosti in sprejemanju drugačnosti, kar je danes še posebej pomembno. Moje sporočilo je, da ne glede na to, od kod prihajaš, kakšne barve si ali kako si videti, največ šteje tvoja osebnost. Prav zato je videz bradate dame možnost, da z njim pritegnem pozornost in lahko spregovorim o takih temah. Vsak izmed nas bi moral imeti pravico, da si začrta svoje lastno življenje, kot si ga želi. Tako sem naredila tudi sama – to sem jaz, le da sem malo drugačna,« je pred odhodom na Dansko dejala Conchita Wurst, ki je po prepričljivi zmagi v Avstriji povzročila pravo evrovizijsko evforijo, ljudstvo pa je razdelila na dva dela – za in proti. Kakopak, saj drugačnost vedno deli ljudi, namesto da bi jih, kar poudarja tudi Wurstova, združevala.

Na vprašanje, zakaj jo je avstrijska televizija izbrala, da nastopi pod avstrijsko zastavo, Conchita nima konkretnega odgovora. »Oh, to je zelo dobro vprašanje. Mislim, da zato, ker sem lani na avstrijskem nacionalnem izboru osvojila drugo mesto, kar je bilo res zelo blizu zmage. Najbrž menijo, da bo lahko lanski drugouvrščeni letos zmogel poseči še mesto višje,« je povedala v smehu in Avstriji s skladbo Rise like a Phoenix po dolgih 48 letih pripela drugo evrovizijsko zmago. »Uresničile so se mi sanje … Ta noč je posvečena vsem tistim, ki verjamejo v prihodnost miru in svobode. Mi smo enotni in … neustavljivi, nihče nas ne more ustaviti!« je po zmagi dejala Wurstova, ki je na družbenih omrežjih povzročila pravo razdejanje, saj so mnenja o njeni podobi dodobra razburkala Evropo. Na eni strani ima številne podpornike, na drugi pa sovražnike.

A Conchita na vse to pravi, da je družba dokazala, da obstajajo ljudje, ki želijo narediti korak v prihodnost in ne razmišljajo o zagrenjeni preteklosti. Spomnimo, da 25-letna pevka ni prva, ki je na Evrosongu zmagala kot travestit. Leta 1998 je na Evroviziji slavila izraelska pevka Dana International s pesmijo Diva. Ob tem pa ne gre pozabiti, da je bila tudi Slovenija tista, ki je leta 2002 tlakovala pot za drugačnost s Sestrami in pesmijo Samo ljubezen.