Zabava

Eva Černe se je odpovedala nagradi občinstva Slovenske popevke 2013

STA
12. 5. 2014, 15.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Pevka Eva Černe se je odpovedala nagradi občinstva na festivalu Slovenska popevka 2013. To je storila zaradi očitkov, da je bil glasbeni motiv skladbe Vrti se v ritmu že predhodno objavljen. Čeprav ni avtorica glasbe, kot prijaviteljica pravno odgovarja za celotno skladbo. Kot je dejala za STA, je to njena osebna odločitev.

Jani Ugrin

Za očitke je, kot je dejala, izvedela iz medijev. Po ogledu spornega posnetka je tudi sama ugotovila, da je bil refren pesmi, ki jo je zanjo napisal Rok Golob, že uporabljen leto prej, in sicer za promocijo operacijskega sistema Windows 8 podjetja Microsoft.

Ker kot prijaviteljica skladbe na tekmovanje odgovarja za ravnanje celotne ekipe, ki je sodelovala pri nastanku in izvedbi skladbe, se je odločila, da sprejme zanjo bolečo odločitev. Kot je zapisala v izjavi, se je odločila po načelu, da je treba odločitve sprejemati "glede na to, kaj je prav in kaj ni".

Z RTV Slovenija so za STA sporočili, da lanska pravila tekmovanja za Slovensko popevko ne predvidevajo odvzema nagrade, zato je Černetovi ne bi odvzeli.

Nagrade občinstva za lansko tekmovanje ne bodo podelili nikomur, saj, kot so zapisali, "ne vedo, kako bi se glasovi razporedili v primeru, če te skladbe na tekmovanju ne bi bilo".

Černetovo je za svojo favoritinjo izbralo občinstvo prek telefonskega glasovanja. Po presoji žirije je sicer slavil Andraž Hribar s pesmijo Po čem diši ta dan.