Zabava

Tinkara Kovač predzadnja, slavila Avstrija

STA/J.P.
11. 5. 2014, 00.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

V koebenhavnski areni B&W Hallerne se je v soboto ob 21. uri začelo 59. finalno tekmovanje za pesem Evrovizije. Predstavilo se je 25 držav, od katerih si jih je 20 finale izborilo na dveh predizborih. Slovenska predstavnica Tinkara Kovač je s pesmijo Spet/Round and Round nastopila v drugi polovici finalnega večera, 17. po vrsti.

Facebook
Tinkara Kovač je Slovenijo s pesmijo Round and Round lani zastopala na Evroviziji v Koebenhavnu.

Letošnji izbor za Pesem Evrovizije se je odvijal v dvorani v areni B&W Hallerna v danskem Københavnu. TV-občinstvo so animirali Nikolaj Koppel, Lise Rønne in Pilou Asbæk. Slednji je trenutno eden izmed najbolj vročih danskih igralcev, Nikolaj in Lise pa izkušena voditelja danske televizije.

Petčlanska strokovna komisija, ki je ocenjevala vokal, odrsko prezenco, kompozicijo in pesem te celoten vtis, je v času glasovanja prispevala 50 odstotkov glasov, drugo polovico pa gledalci s telefonskim glasovanjem.

Kovačevi so se na odru pridružili vokalisti Nika Zorjan, Lea Sirk, Manca Špik in Raay.

Slovenija je prejela glasove dveh držav, skupno devet točk. Točke so nam poklonili Črnogorci in Makedonci. Za nami je zaostala le Francija. Zmagala je avstrijska predstavnica Conchita Wurst. Drugo mesto je zasedla Nizozemska, tretje Švedska.

Evrovizija je dokazala, da res ni pomemben glas. Rusija je za uvod ponudila preplet las vokalistk, Poljska je stavila na etno erotiko, Italija, ki je imela v igri Emo Marrone, je bila v prvem delu izjema. Tu je bila še Nemčija z etno, harmoniko in dobrim glasom.

Večina je stavila tudi na svetlobno oblikovano "kletko", iz katere so izvajalci izstopali ter se nato razživiveli v evrovizijskem nastopu. Že nekaj let nazaj na zadnje iz dejanske kletke na vajah ni zmogla Rebeka Dremelj, ki pa, kot je povedala, je na koncu zmogla. Četudi, spet, kot je povedala, se izraža manj artikulirano, ker je imela v ustih bonbon.

Eden od dosežkov letošnje popevke je afirmativen odnos do LGBTQIA+ populacije, ki je ena od najbolj zvestih spremljevalk evrovizijske popevke. Tudi Slovenija se ni vzdržala pri podelitvi glasov avstrijski predstavnici, ki je hkrati prav reprezentantka te populacije.

Conchita je po zmagi izjavila, da je ta noč posvečena tistim, ki verjamejo v mir in svobodo ter hkrati dodala, da nas nič ne more ustaviti.

V veliki finale so se na torkovem prvem predizboru uvrstili tudi glasbeniki Armenije, Azerbajdžana, Madžarske, Islandije, Črne gore, Rusije, San Marina, Švedske, Nizozemske in Ukrajine. Vsem 20 izbranim predstavnikom se bodo v velikem evrovizijskem finalu pridružili še glasbeniki tako imenovanih velikih pet: Nemčije, Francije, Španije, Velike Britanije in Italije ter predstavnik države gostiteljice Danske. 

Sloveniji je, odkar je bil leta 2004 uveden sistem predizborov, preboj v evrovizijski finale sicer uspel le dvakrat. Prvič nam ga je leta 2007 pripela Alenka Gotar, drugič pa Maja Keuc leta 2011.