Zabava

Tinkara Kovač brez posebnih pričakovanj

STA/J.P.
10. 5. 2014, 13.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Slovenska predstavnica Tinkara Kovač je pred nocojšnjim finalnim tekmovanjem za Evrovizijo pomirjena in brez posebnih pričakovanj. Že od točke, ko je s skladbo Spet/Round and Round prišla v finale, je srečna. Kot pravi, imajo dobro skladbo in nastop, a od tu naprej ni več vse odvisno od tega. Sama komaj čaka, da stopi na oder koebenhavnske arene.

"Ko smo bili na predizboru na odru in odpeli skladbo, sem že na prvi stopnički rekla super, to je to. Profesionalno smo predstavili sebe, skladbo in državo, od tukaj naprej pa je vse odvisno od vesolja," za STA pojasnjuje Tinkara. Razglasitve, da se jim je uspelo prebiti v finale, so se zelo razveselili in se jim je po njenih besedah malo tudi odvalil kamen od srca.

Neposredni prenos glasbenega tekmovanja bo slovensko občinstvo lahko spremljalo na prvem programu TV Slovenija, Valu 202 in spletnem portalu MMC. Zmagovalca Eurosonga bodo določili glasovi gledalcev, oddani s telefonskim glasovanjem, ter glasovi nacionalnih strokovnih žirij. Slovensko sestavljajo Helena Blagne, Anže Langus Petrovič, Robert Pikl, Izak Košir in Alya.

"Od tiste točke naprej smo pa rekli, da smo zadovoljni in bomo šli že s tem veseli domov. Karkoli več od tega se bo zgodilo, bomo seveda še bolj srečni, ampak smo res zelo pomirjeni ter brez nekih posebnih pričakovanj in ciljev, ki jih moramo še doseči. Dosegli smo že veliko, nocoj bomo to samo še ponovili in to je vse, kar lahko naredimo," še navaja Tinkara, ki seveda upa, da jih bodo prepoznali v čim več državah in glasovali za Slovenijo.

Uvrstitev v finale je, pravi, malo pričakovala, malo pa tudi ne. V glasbenih tekmovanjih namreč nikoli ne moreš vedeti: "To ni šport, ki se meri v minutah ali sekundah, to je glasba. In glasba je pač lahko vsakemu všeč ali ne."

Priznala pa je tudi, da na uvrstitev lahko vpliva veliko faktorjev in da na koncu niti ne veš, kaj vse je vplivalo na dogajanje. Lobiranja med državami so namreč velika, pred leti smo slišali, da je ena država celo kupila glasove in tako naprej, je povedala.

Zagotovo pa je v prvi vrsti pomembna dobra skladba in dober nastop. "Od tu naprej se šele lahko začnemo pogovarjati. Mi to imamo, zato se lahko pogovarjamo o čemerkoli. Komaj čakam, da stopim na oder in v očeh mi boste prebrali, da sem vsem Slovencem, ki so glasovali zame na Emi, hvaležna za to prelepo izkušnjo," sklene Tinkara.

V koebenhavnski areni B&W Hallerne se bo 59. finalno tekmovanje za pesem Evrovizije začelo ob 21. uri. Predstavilo se bo 26 držav, od katerih si jih je 20 finale izborilo na dveh predizborih. Tinkara bo nastopila v drugi polovici finalnega večera, 17. po vrsti. Na odru se ji bodo tudi danes pridružili vokalisti Nika Zorjan, Lea Sirk, Manca Špik in Raay.

Poleg Slovenije so se v finale v četrtek uvrstile še Malta, Norveška, Poljska, Avstrija, Finska, Belorusija, Švica, Grčija in Romunija. Na torkovem prvem predizboru pa so se v veliki finale uvrstili tudi glasbeniki Armenije, Azerbajdžana, Madžarske, Islandije, Črne gore, Rusije, San Marina, Švedske, Nizozemske in Ukrajine. Vsem 20 izbranim predstavnikom se bodo v velikem evrovizijskem finalu pridružili še glasbeniki tako imenovanih velikih pet: Nemčije, Francije, Španije, Velike Britanije in Italije ter predstavnik države gostiteljice Danske.