Zabava

Erik se je iz raperja prelevil v viteza

M. B.-J./Dolenjski list
9. 5. 2014, 19.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Mnogi, še zlasti nekoliko mlajši, se spominjajo Erika Lamuta iz Dragatuša kot raperja z umetniškim imenom Echobe. Več kot 10 let je pel, pisal besedila in glasbo, zadnjič pa je nastopil poleti 2012 na prireditvi Teden kulture na placu v Metliki.

Dolenjski list

Prav takrat se je v Celju podrobneje spoznal z viteštvom, ki ga je tako prevzelo, da se je pridružil društvu Beli volk s sedežem v Celju. Izbral si je tudi viteško ime Arčibald, ker pa ima za simbol vrano, mu rečejo tudi Arčibald Vranski. Prepričan je, da je viteštvo tudi način življenja, kajti ko je vitez, mora igrati tudi takšno vlogo in takrat izklopi realno življenje. Razen seveda pri bojevanju, kajti nekdaj je šlo v bojih za življenje ali smrt, zdaj pa gre bolj za zabavo. A morajo dajati videz, da gre zares. Sicer pa v društvu proučujejo viteško življenje, navade, oblačila.

Dolenjski list

 

Obleko šival na roke

»Mnogim se danes zdi, da je vse, kar je povezano z viteštvom, precej pravljično, a nekdaj ni bilo tako. V 15. stoletju je bilo viteštvo prestižni 'šport'. Vitezi so se urili, hodili na turnirje. Celjski vitezi so se na primer hodili bojevat po vsej sedanji Evropi. To je bila elita, kajti oklepi so bili v tistih časih zelo dragi. Sicer pa niso imeli težkega življenja,« pravi Erik, ki je ugotovil, da je v časih srednjeveškega viteštva v Črnomlju živel vitez Jurij Črnomaljski. V današnjih časih pa je, vsaj kolikor mu je znano, prav on edini vitez v Beli krajini. Danes cene viteških oklepov niso tako zasoljene kot nekdaj in prav vso opremo je mogoče kupiti. A se je Lamut lotil izdelave deset kilogramov težke verižne srajce iz majhnih obročkov, ki jo je delal pol leta po štiri do pet ur na dan. Tudi prešito jakno, težko sedem kilogramov, je šival na roke. Ob službi je za izdelavo potreboval kar tri mesece. Naredil si je tudi marsikatero drugo opremo, ki je težka okrog 30 kilogramov.

»Mnogim se danes zdi, da je vse, kar je povezano z viteštvom, precej pravljično, a nekdaj ni bilo tako.« Erik Lamut

Vsak prvi in tretji vikend v mesecu pa Erik odhaja na celjski grad, kjer rokodelci, lokostrelci, kmetje in vitezi prikazujejo živo zgodovino. Torej življenje v srednjem veku, med drugim prikaz borilnih veščin, pri katerem lahko sodelujejo tudi obiskovalci. S srednjeveškimi bitkami in viteškimi dvoboji pa gostujejo tudi v tujini. A med sodobnimi slovenski vitezi so tudi ženske, med njimi Erikovo dekle Sanja.

Dolenjski list