Zabava

Razkrivamo, koliko stane organizacija Pesmi Evrovizije!

Alesh Maatko
9. 5. 2014, 18.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Največje glasbeno tekmovanje v Evropi, ki bo prihodnje leto praznovalo 60. rojstni dan, je velik finančni zalogaj za vsako državo gostiteljico. V danskih medijih so te dni že zaokrožile prve številke, in sicer naj bi organizatorji presegli evrovizijski proračun za približno tri milijone evrov.

Alesh Maatko

Gostitelje naj bi izvedba stala okrog 11 milijonov evrov. Seveda je k temu po vsej verjetnosti treba prišteti še produkcije stroške, kar bo končno oceno stroškov zagotovo povišalo. »Najdražji izbor je bil zagotovo v Bakuju (Azerbajdžan), kjer je številka še vedno problematična. Načelno naj bi organizatorji zapravili le 50 milijonov evrov, nazadnje sem slišal tudi številko 300 milijonov in več. Vedno je vprašanje, kaj vse šteješ med stroške prireditve (tudi dvorano, ki ni samo za Eurosong), turistično promocijo (ki bi jo itak porabili, le v drugi obliki itd.). Točne številke ne bomo nikoli izvedeli. Številke niso objavili niti Nemci (Düsseldorf) niti Švedi (Malmö). Zadnja povsem verodostojna številka je 11,7 milijona evrov, ki so jih zapravili za organizacijo Eurosonga v Helsinkih 2007,« nam o stroških pove evrovizijski strokovnjak Samo Koler.

»Najdražji Eurosong je bil zagotovo v Bakuju, zapravili naj bi 50 milijonov evrov.«

Ob tem ni odveč, če še zapišemo, da so bili vsi izbori – s tehničnega vidika – v samem vrhu, saj ga ni bilo tekmovanja, kjer ne bi predstavili kakšne novosti, ki so se potem uveljavile v svetu slavnih in zabavnih. Po drugi strani pa vsak izbor v mesto pripelje več deset tisoč turistov, ki mestu, hotelom, restavracijam pustijo zajeten šop denarja. Kot začaran krog ...