Zabava

Kino Šiška pod 'jarmom' vikinških osvajalcev

U.K.
6. 5. 2014, 14.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

V nedeljo 4.5.2014 se je v Kinu Šiška zgodil pravi vikinški spektakel, kjer so navdušili tudi Slovenci.

Drago Čigon

Praktično ni večjega imena v vikinškem death metalu kot Amon Amarth. Švedi so v svoji obsežni karieri (od leta 1992) že nekajkrat nastopili v Sloveniji, med drugim tudi na največjem glasbenem dogodku v Sloveniji, Metal Camp – sedaj preimenovan v Metal Days – v Tolminu.
A najprej bi se ustavil pri prvi skupini. Zelo redko namreč v zadnjem času na večjih metal dogodkih, kot predskupine slišimo Slovence. Tokrat so koncert otvorili Savinjčani Paragoria. Sami sebe ocenjujejo kot mešanico death/thrash/groove metala. Kakorkoli že, koncert so izpeljali odlično. Pesmi so tehnično zahtevne, fantje pa jih odigrajo tako rekoč brezhibno. Vsekakor odlična zasedba, ki jo v prihodnosti čaka lepa prihodnost, upamo, da ne le v slovenskem smislu.
Za njimi so nastopili Čehi Hypnos, ki so suvereno opravili s svojim nastopom. Hypnos so death metalci starega kova, ki morda malce spominjajo na Gorefest, a so dovolj samosvoji, da jih ne moremo kar tako popredalčkati. Nenazadnje so nastali leta 1999 iz kultnega benda Krabathor. Svojih oboževalcev, ki jih je bilo kar precej, vsekakor niso razočarali.
Za njimi pa so pred nabito veliko dvorano Kina Šiške stopili sedaj že legendarni Amon Amarth. V zaprti dvorani si seveda niso privoščili ognja, a ga pravzaprav nismo pogrešali. Luči in dim so pač opravili svoje in pomanjkanja teatralnosti (v dobrem smislu) Švedom nikakor ne moremo očitati. Gre za 'stare' mačke, ki jim glasbenih kvalitet ne gre izpodbijati in v tem smislu ni potrebno izgubljati besed. A glavni čar skupine je v tem, da dajo celotnemu občinstvu občutek, da so se vrnili v čase vikingov, da so tudi sami, recimo, Vikingi. In Amon Amarth to stori brez kakršnekoli prisile. Enostavno se pojavijo na odru. Njihov odklon od klasičnega folk metala, raje so v death metal vnesli vikinške elemente, je bil zadetek v polno in po dvajsetih letih so še zmeraj tako popularni kot so bili kdajkoli. Kar dokazuje tudi polna dvorana.