Zabava

Kako živi najbogatejši Slovenec

M.J.
21. 4. 2014, 12.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Kljub temu, da si je ustvaril na stotine milijonov evrov premoženja, je najbogatejši Slovenec Sandi Češko skromen človek, ki se ne mara pojavljati v medijih. Podjetje Studio Moderna je ustanovil njegov oče (najprej se je ukvarjalo z oblikovanjem), ki je sina vedno podpiral. A ko je leta 1980 umrl, so ga zaprli, saj se je Sandi ukvarjal z drugimi stvarmi, med drugim celo s politiko.

Mediaspeed

Po osamosvojitvi pa je skupaj  s prijateljem Branimirjem Brkljačem Banetom, s katerim se poznata še iz predsedstva ZSMJ, lotil prodaje kozmodiska v Sloveniji. Vodenje posla je predal svoji partnerki Liviji Dolanc. Tri leta kasneje je šel Bane v London na konferenco ameriške industrije s področja TV-prodaje, ki je potekala v Londonu. Nazaj je prišel čisto navdušen in leta 1996, ko je nastal POP TV, se je začela prodaja Top Shop.

Poskusili so s tremi izdelki in uspeli

Podjetje je zraslo v svetovno multinacionalko, njegov ustanovitelj pa potuje, dela in predava po vsem svetu. Kljub temu se lastnik ne mara pojavljati v javnosti. Le ob rekih priložnostih obišče kakšnega, še redkeje pa se pusti fotografirati. Čeprav bi lahko živel kjerkoli, še zlasti pa v kakšnih mondenih krajih, je Zasavec Sandi je ostal zvest svojim koreninam. Z Livijo, s katero sta skupaj še iz študentskih let, uspešno sodelujeta tako v poslu kot zasebno.

Na Izlakah sta si postavila hišo, ki tudi ni tako razkošna kot bi lahko bila glede na vse njegove milijone. Po tem, ko smo ju ujeli skupaj na enem ob Managerskih plesov, sta se nedavno udeležil akcije Moj zdravnik revije Viva, ki je prav tako v Sandijevih rokah.