Zabava

Tudi vi lahko pomagate bolni deklici

Tomaž Mihelič/M.J.
24. 3. 2014, 19.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Igralka Tina Gorenjak nam je zaupala, kaj se je je najbolj dotaknilo pri srečanju z ljubko deklico Najo, ki se je rodila s cerebralno paralizo in kupom drugih težav. Začutila je obup, ki se naseli v človeka, ko spozna, da ne more pomagati otroku. »Nemoč pomagati lastnemu otroku je najtežje breme v življenju. Kaj takšnega se nikomur ne bi smelo zgoditi in zadnji čas je, da si nehamo zatiskati oči,« je odločna in nas vabi na nepozaben dogodek, ki bo združil veselje in dobro delo.

Matjaž Očko

»Ko sem spoznala štiriletno Najo, sem takoj vedela, da je to poznanstvo, ki ga ne bom nikoli pozabila,« pravi Tina, ki je še vedno pod globokim vtisom srečanja. Naja ima hudo obliko cerebralne paralize in ne more hoditi, sedeti, govoriti. Kljub prepričevanjem, naj jo njeni najbližji dajo v zavod, se predvsem njena mama in babica ne vdata. Ob rojstvu so družini rekli, da izboljšanje njenega stanja ni mogoče, kljub temu pa je Naja z veliko pomoči, dobre volje in pozitivne energije pri štirih letih deklica, ki se veselo nasmeji, se odziva in tudi fizično, sicer počasi, ampak vidno napreduje.

Matjaž Očko

Ko njena mamica pove, da bi ji več terapij občutno pomagalo, da bi bolje in hitreje napredovala ter se hkrati izognila nekaterim operativnim posegom in bolečini, veš, da je treba narediti vse, kar je v tvoji moči, da bi kaj premaknil. »Pogled na mamo, ki se z vsemi močmi bori, da bi otroku omogočila vse najboljše, pri tem pa ves čas nastajajo ovire, je pretresljiv.

Od nje sem izvedela, da je poleg denarja problem tudi sistem, saj ta ne podpira tolikšne oskrbe otroka na domu, da bi bilo vse skupaj izvedljivo. Ti ljudje se pogosto znajdejo v brezizhodnem položaju. Najhujše, kar se staršem lahko zgodi, je, da ne more pomagati svojemu otroku, še posebno če je ta omejitev finančna. Ampak ko malo Najo vzameš v naročje in se privije k tebi, tako toplo in ljubeče, ko se pogovarjaš z njo in ti na čisto svoj način podari nasmeh, ki pride iz njenih modrih očk, in ko začutiš, da lahko z veliko dela celo izboljšaš stanje tega čudovitega bitjeca, takrat nočeš pogledati stran,« je prepričana Tina, ki je navdušena nad soimenjakinjo Tino Orter.

Ta je idejna vodja in motor izjemnih akcij, s katerimi bogati življenje nemočnih posameznikov. Pred njo je organizacija že petega projekta Nasmeh, ki ga bo tokrat združila še z društvom Vesele nogice. Za Najo bodo zbirali prepotrebna sredstva za drage terapije, zato se bo 10. aprila ob 19. uri v Laškem zbralo ogromno glasbenikov dobre volje. Modrijani, ansambel Saša Avsenika, Navihanke, stand up komik Klemen Bučan in še mnogi drugi so pripravljeni na dobro delo.

Dobrodelni pa ste lahko tudi vi in prispevate en evro s poslanim sporočilom NOGICE na 1919 ali NOGICE5 za prispevek v višini petih evrov.

Naja je prava borka

In kaj na vse to poreče mamica prisrčne deklice? »Naša Naja je že ob rojstvu pokazala, da je prava borka. Rodila se je aprila 2009, zaradi pomanjkanja kisika ob porodu pa ima hudo poškodovane možgane. Popolnoma je odvisna od naše pomoči. Poleg tega ima močno alergijo na mleko in na nekatera zdravila, večžariščno epilepsijo ter osteoporozo.

Hranimo jo po posebni cevki v trebuščku, dve leti je dihala s cevko v sapniku, zdaj že diha sama. Vsak teden obiskuje fizioterapije, kjer pridno telovadi in se trudi za svoj napredek. Morda bo nekoč samostojno sedela in se s pomočjo strokovnjakov naučila jesti in piti sama. Govoriti se še ni naučila, a se še bo. Naja nam je pokazala vrednote, ki jih prej nismo poznali oziroma jih nismo znali ceniti,« je iskrena Najina mama, ki brez zadržkov priznava, da ne zmorejo več sami.