Zabava

Na Evrovizijo gre Tinkara Kovač s pesmijo Spet

STA/U.K.
8. 3. 2014, 22.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Slovenijo bo kot 20. predstavnica na tekmovanju za pesem Evrovizije 2014 maja v danskem Koebenhavnu zastopala Tinkara Kovač s pesmijo Spet / Round and Round.

Facebook

Glasbo je napisal Raay, ki je tudi avtor aranžmaja, besedilo pa podpisujejo Tinkara Kovač, Hannah Mancini in Tina Piš. Tinkara bo nastopila v drugi polovici drugega predizbora, ki bo 8. maja.

Občinstvo je v drugem krogu telefonskega glasovanja pesmi Spet / Round and Round namenilo 7932 glasov. V superfinale se je uvrstila še skupina Muff s pesmijo Let me be (myself). Glasbo zanjo so napisali Senida Hajdarpašić, Miha Gorše in Tadej Košir, ki je z Anžetom Kacafura tudi avtor besedila, aranžma podpisujeta Košir in Kacafura.

Omar Naber, ki je Slovenijo že zastopal na izboru za pesem Evrovizije, je na Emi zapel pesem I wont't give up. Kot je dejal po nastopu, se Ema sicer spreminja, gre s časom naprej, a ohranja svoj šarm. Nermin Puškar in Samuel Lucas sta se predstavila s pesmijo Masquerade, Bilbi je z mednarodno ekipo, v kateri so bili dva Avstrijca in ena Avstrijka ter dva Angleža, zapela pesem To ni blues. Skupina Nude, ki je na Emi tokrat nastopila že petič, se je na nocojšnjem izboru predstavila s pesmijo It's gonna be ok!, Rudi Bučar in Elevators pa s pesmijo Tja.

Strokovna komisija, ki so jo sestavljali vodja projekta Ema in Pesem Evrovizije 2014 Miša Molk, glasbeni kritik Jaša Lorenčič in dvakratna predstavnica Slovenije na izboru za pesem Evrovizije Darja Švajger, je bila z nocojšnjimi skladbami zelo zadovoljna. Kot je dejala Molkova, se je videlo, da so bili vsi nastopi narejeni s srcem in da so nastopajoči dali vse od sebe.

Izbor Ema 2104 je potekal v studiu 1 Televizije Slovenija. Gostiteljica izbora je bila igralka in televizijska voditeljica Ula Furlan.

Kot gostja je nastopila Maja Keuc, ki je RTV Slovenija zastopala na Pesmi Evrovizije 2011 v Düsseldorfu, kjer je v predizboru osvojila tretje mestu, v finalu pa 13.

Nocojšnje nastopajoče je izbrala predizborna komisija, ki so jo sestavljali Miša Molk, Darja Švajger ter radijski glasbeni urednik, glasbenik in producent Andrea F. Predstavnico za letošnjo Pesem Evrovizije smo dobili po dveh krogih telefonskega glasovanja.

Slovenija se bo v Koebenhavnu predstavila skupaj z Makedonijo, Finsko, Irsko, Romunijo, Belorusijo, Grčijo in Švico. Ne bo pa iz območja bivše Jugoslavije na letošnjem izboru za Pesem Evrovizije mogoče slišati Srbije in Hrvaške, ki sta zaradi finančnih vzrokov odpovedali sodelovanje.

Leta 2012 so se sicer v razvedrilnem programu TV Slovenija odločili, da bodo opustili klasični izbor slovenskega predstavnika za Evrovizijo. Zamislili so si nov koncept večmesečnega glasbenega šova Misija Evrovizija. Lani pa je RTVS slovenskega predstavnika - pevko z ameriškimi koreninami Hannah s pesmijo Straight into Love - izbrala interno.