Zabava

Vse je bilo super, nato pa ...

Alesh Maatko
6. 3. 2014, 18.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

S šestnajstdnevne turneje po Kanadi so se polni vtisov in novih sklenjenih prijateljstev vrnili člani Ansambla Saša Avsenika. Na povabilo organizatorja, Vseslovenskega kulturnega odbora na čelu z Marjanom Kolaričem, so turnejo začeli v Vancouvru, nadaljevali v Calgariju, se ustavili v Winnipegu, nastopiti bi morali tudi v Clevelandu, a jih cariniki niso spustili na ameriška tla.

Mihael Tavčar, Nadi Kuri

»Za nami je šestnajst zelo lepih dni, ki smo jih preživeli med našimi izseljenci. Koncerti so bili vsi zelo dobro obiskani in uspešni,« je misli strnil kitarist Matic Plevel, ki še opaža, da je bila starostna struktura poslušalcev na njihovih koncertov predvsem odvisna od kraja do kraja in velikosti slovenskega društva. »V okolici Toronta je veliko mladine, ki je bila na koncertu, v osrednji Kanadi pa nas je spremljalo starejše občinstvo. Vendar tudi druga in tretja generacija lepo ohranjata slovenske navade, od plesa, folklornih običajev do slovenskega ljudskega petja in petja ljudskih pesmi.«

Prepoved vstopa v Ameriko, najden Sossov bariton in izgubljeni potni list krojili Avsenikovo turnejo po Kanadi.

Večdnevno aktivno druženje članov ansambla daleč od doma je bil tudi svojevrsten preizkus za ekipo. Odlično so se zabavali, veliko nasmejali in nabrali nove energije, da bodo še bolj složni na nastopih, ki jih družijo kar dvesto dni v letu. V Kanadi so bili deležni velike pozornosti in bili povsod lepo sprejeti. Čeprav ima Matic občutek, da imajo ansambli, ko so na odru, v Sloveniji več pozornosti in jih poslušalstvo bolj zavzeto posluša, v Kanadi in na podobnih turnejah pa so glasbeniki večkrat le del programa in ne uživajo popolne pozornosti. »Ko zaigraš kakšno domovinsko, takrat pa se Slovenci po svetu ustavijo, prisluhnejo in potočijo marsikatero solzo, česar pa doma zlepa ne doživiš.«

Brez zapletov in prisrčnih štorij pri Ansamblu Saša Avsenika tudi tokrat ni šlo. Najprej se je zapletlo na kanadsko-ameriški meji, ko jih cariniki niso spustili v Ameriko na koncert. Ugotovili so namreč, da je organizator koncerta profitno društvo in da prodajajo vstopnice za njihov koncert, zato bi naši glasbeniki morali imeli s seboj delovne vizume. Ker jih niso imeli, so jih na meji obrnili. Ljubitelji Avsenikove glasbe bodo tako na svoj račun prišli čez kakšni dve leti, ko Sašo Avsenik z ansamblom načrtuje ponovno turnejo čez lužo.

Avsenike zavrnili na kanadsko-ameriški meji.

Potem so našli izgubljeni prvi bariton Mika Sossa, ki je pri Ansamblu bratov Avsenik igral bariton. Leta 1970 je bil namreč Ansambel bratov Avsenik na turneji po Kanadi in Ameriki. Mik pa je bariton v Chicagu prodal za sto dolarjev in v tovarni King kupil novega. Hčerka gospoda, ki je ta bariton pred več kot štirimi desetletji kupil, se je oglasila na koncertu in tako je baritonist Aleš Jurman odigral celo rundo s prvim Mikovim baritonom. Za smeh in dobro voljo pa je tudi tokrat skrbel pevec zasedbe Dejan Zupan, ki si ni belil las niti takrat, ko je ugotovil, da je izgubil potni list. Čez dva dneva se je izkazalo, da mu je preprosto padel za omaro, tako da se je lahko mirno vrnil v domovino. Avseniki še imajo nekaj težav s časovno razliko in ponoči bedijo, prav dolgo pa ne bodo, saj si morajo nabrati moči za T'dougo noč, koncert, ki je že več mesecev razprodan. Na koncertu, ki bo v petek, 28. marca 2014, ob 20. uri v dvorani Biotehniškega centra Naklo, bodo predstavili novo ploščo z naslovom Dolge so noči, za katero bodo v teh dneh snemali še zadnje skladbe. Z njimi bodo praznovali še Modrijani, Yuhubanda in voditelj Jurij Zrnec.