Zabava

Ukrajinska pevka Ruslana nagrajena za pogum

STA/M.J.
5. 3. 2014, 07.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Ukrajinska pevka Ruslana, ki je leta 2004 zmagala na Eurosongu, je v torek od prve dame ZDA Michelle Obama prejela nagrado za pogum, ki ga je pokazala v času protestov proti odstavljenemu predsedniku Viktorju Janukoviču. Poleg nje je nagrado dobilo še devet žensk iz različnih držav sveta.

Nagrajenke morajo biti vzor in navdih za vse ženske po svetu, ki se borijo proti krivicam - od nižjih plač do spolnih zlorab, je na slovesnosti v State Departmentu dejala Michelle Obama. Mednarodne nagrade bi sicer moral podeliti državni sekretar John Kerry, vendar je bil na službeni poti v Ukrajini. Slovesnost je bila pripravljena v počastitev mednarodnega dneva žena 8. marca.

Ruslana je protestnikom proti Janukoviču vsak večer pela državno himno, večkrat pa je pomagala ustaviti nasilje z odločnim vztrajanjem na odru in pozivi k miru.

Nagrado je med drugim dobila tudi Indijka Laxmi, ki so ji kot 16-letnici polili obraz s kislino, ker je zavrnila 32-letnega moškega. Laxmi je obraz ohranila tak, kot je, in z njim vsak dan opozarja na nasilje nad ženskami v Indiji.

Nagrade so prejele še Fatimata Toure iz Malija, ki je pomagala žrtvam posilstev in so jo napadli skrajneži, ginekologinja iz Afganistana Nasrin Orjakhil, baptistična škofinja iz Gruzije Rusudan Gotsiridze, aktivistka za demokracijo s Fidžija Rošika Deo, sodnica iz Gvatemale Iris Yassmin Barrios Aguilar, borka za človekove pravice iz Zimbabveja Beatrice Mtetwa, aktivistka proti nasilju v družini iz Saudske Arabije Maha al Munif ter borka za človekove pravice iz Tadžikistana Ojnikol Bobonazarova.