Zabava

Slovenija v drugem predizboru

Alesh Maatko
20. 1. 2014, 15.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

V danski prestolnici, kjer bo 6., 8. in 10. maja v industrijski dvorani B&W Hallerne potekal že 59. izbor za pesem Evrovizije, so izžrebali vrstni red 37 sodelujočih držav.

Eurovision.tv

Slovenija bo novega evrovizijskega predstavnika dobila na priljubljeni Emi. Ali bomo gledalci izbirali le skladbo ali tudi izvajalca, pa še ni znano!

Predstavnik RTV Slovenija bo na letošnjem Evrosongu nastopil v drugem predizboru, ki bo potekal 8. maja, in sicer v drugi polovici tekmovanja. Listke sodelujočih držav so pred žrebanjem razdelili v šest različnih posod, in sicer zato, da se čim bolj izognejo govoricam o t. i. sosedskem glasovanju.

Alesh Maatko

Švedsko in Norveško so že pred časom – prav tako z žrebanjem – uvrstili v prvi oziroma drugi predizbor, predvsem zaradi enakomerne porazdelitve vstopnic in velikega evrovizijskega zanimanja v teh državah. Izrael pa bo nastopil v drugem predizboru, saj ravno 6. maja, ko bo potekal prvi predizbor, v tej državi praznujejo nacionalni praznik.

Alesh Maatko

V prvem predizboru se bodo tako predstavile: Švedska, Albanija, Islandija, Rusija, Latvija, Azerbajdžan, Armenija, Estonija, Belgija, Madžarska, Moldavija, Črna gora, San Marino, Portugalska, Ukrajina in Nizozemska. V drugem predizboru pa: Norveška, Izrael, Gruzija, Avstrija, Litva, Poljska, Malta, Makedonija, Finska, Irska, Romunija, Slovenija, Belorusija, Grčija in Švica.

Reuters

RTV Slovenija je sicer s potrditvijo sodelovanja čakala do zadnjega trenutka. Še več, organizatorje so prosili, naj jim 7. januarja podaljšajo rok še za deset dni, čemur so ti tudi ugodili. Na koncu pa je naša nacionalna televizija vendarle potrdila udeležbo. "Po preverjanju zanimanja za projekt Pesem Evrovizije 2014 med oglaševalci in na podlagi dejstva, da so programske vsebine, povezane z izborom Pesmi Evrovizije, visoko na lestvici priljubljenosti med poslušalci in gledalci, se je RTV Slovenija odločila, da se tekmovanja udeleži tudi v letu 2014. Podrobnosti o načinu izbora slovenskega predstavnika in udeležbi na Pesmi Evrovizije bomo sporočili naknadno," so zapisali v sporočilu za javnost na RTV Slovenija.

Reuters