Zabava

Njen oče se je ustrelil, mama ima že dolgo težave z mamili

5. 12. 2013, 17.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Njen oče se je ustrelil, mama ima že dolgo težave z mamili. Pa vendar, je Frances Cobain pri 21 letih le našla nirvano? Z velikimi modrimi očmi, bledičnostjo in odločno čeljustjo je popolna mešanica svojih staršev. Hči Kurta Cobaina, ki se je ustrelil leta 1994, in rokerice Courtney Love zatrjuje, da je čisto svoj človek: »Nisem taka kot moji starši.«

Ko je dopolnila 18 let, je dobila tudi dostop do skrbniškega sklada, ki naj bi med drugim vključeval 27 odstotkov očetovega premoženja. To pomeni, da je postala zelo premožna mladenka. Čeprav je bil Kurt uspešen že, ko je bil živ, je po smrti zaslužil še precej več. Leta 2006 je celo izpodrinil Elvisa Presleyja s prestola največjih mrtvih zvezdniških zaslužkarjev s prisluženimi 26 milijoni funtov.

Decembra leta 2009 je Courtney uradno izgubila skrbništvo nad Frances, ki jo je potem po spletu večkrat napadla. Uradno sta do polnoletnosti za Frances skrbeli babica Wendy O'Connor in teta Kimberly, Kurtova sestra. Zakaj natančno je Courtney izgubila skrbništvo, ni znano, čeprav se je govorilo, da predvsem zaradi svojih večnih težav z mamili. A nekaj je jasno: Frances se je sama odločila, da pobegne materi.

Courtney takrat ni prvič izgubila skrbništva nad edinko. Leta 2003 so Frances poslali živet k babici po očetovi strani, Courtney pa na zdravljenje. A dogodki izpred leta in pol so jasno pokazali, da se želi Frances znebiti materine sence. Žal se mnogi bojijo, da to ne bo tako lahko, kot upa. Njeno otroštvo sta zaznamovala očetov samomor in materina neuravnovešenost.

Za 16. rojstni dan ji je mati v restavraciji House of Blues pripravila zabavo v povsem svojem slogu – vsem povabljencem je naročila, naj pridejo našemljeni v mrtvece. Nič čudnega, da je Frances večji del večera preždela sama v kotu. Vsekakor je bila tema zabave, milo rečeno, dvomljiva – glede na to, da je bil slavljenkin oče mrtev.

Kurt Cobain je storil samomor v svoji hiši v Seattlu. Ustrelil se je, v njegovi krvi pa so našli precej heroina. Star je bil 27 let. Frances ga je zadnjič videla teden dni prej. Stara je bila 23 mesecev in prišla ga je obiskat v center za odvajanje odvisnosti od mamil v Kaliforniji. Menda sta se igrala in Kurt ji je tudi pel.

Frances in Courtney se nikoli nista dobro razumeli.

V poslovilnem sporočilu je en stavek naslovil samo nanjo: »Za Frances … za njeno življenje, ki bo brez mene precej srečnejše.« Besede so razkrile, kako zelo je imel Kurt rad hčerko. Čeprav sta s Courtney imela težave z mamili – govorilo se je, da je v prvih mesecih nosečnosti celo jemala heroin –, se je zdelo, da ju druži ljubezen do hčerke. Septembra leta 2009, tik preden je izgubila skrbništvo nad hčerko, so Courtney prepovedali, da bi se sklada dotaknila.

Sodišče je od nje celo zahtevalo dokumentacijo, kako je porabljala hčerin denar. Courtney je trdila, da so ji prevaranti od leta 2003 ukradli 300 milijonov funtov. Menda je najela celo svoje preiskovalce, da bi jih izsledili. Oktobra leta 2009 je prijateljem povedala, da ima samo še 75 funtov in da ne more več nahraniti hčere. Resnica je še vedno skrita, jasno pa je, da se mati in hči ne razumeta. »Frances je zelo jezna na mamo. Grozljivo se prepirata,« je povedal prijatelj.