Zabava

Skulptura v poklon Avsenikovi glasbi z napako?

STA
26. 11. 2013, 15.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Občina Radovljica je na rojstni dan glasbenika Slavka Avsenika danes v krožišču na avtocestnem izvozu za Lesce odkrila skulpturo, ki s klaviaturo, harmonikami in tradicionalnim dežnikom simbolizira Avsenikovo glasbo. Na slovesnosti je slavljenec pojasnil, da pripravlja novo skladbo, posvečeno lepi deželi pod Triglavom. Seveda pa vse ni potekalo, tako kot bi moralo, saj naj bi imel kip, s katerim so v Lescah hoteli počastiti Slavka Avsenika, imel napako. Zataknilo se je pri črnih tipkah, ki so Avseniku prinesle svetovno slavo, saj naj bi bile razporejene v napačnem vrstnem redu. Avtor kipa je dejal, da naj ne bi šlo za napako.

STA

S postavitvijo skulpture je radovljiška občina zaokrožila letošnjo 60-letnico Avsenikove glasbe. Tako se je občina poklonila in zahvalila Slavku Avseniku in Vilku Ovseniku za njun prispevek k ugledu in prepoznavnosti Begunj, občine Radovljica in celotne Slovenije. Za ureditev krožišča je občina iz proračuna namenila 73.000 evrov, številna podjetja in druge gorenjske občine pa so prispevali sponzorska in donatorska sredstva.

STA



Skulpturo je oblikoval Klemen Rodman, ki je z njegovo ekscentrično postavitvijo želel doseči dotikanje in odmikanje kulise klaviature in harmonik ter dotik skulpture s Triglavom, Golico in Roblekom. Radovljiška občina je namreč skulpturo umestila v doslej neurejeno krožišče, ki vodi do rojstnega kraja bratov Avsenik in je vstopna točka v turistično območje Radovljice, Bleda in Bohinja.

STA



Skulptura je prava turistična atrakcija, saj spominja na eno najpomembnejših blagovnih znamk tega območja. "Zavedamo se izjemnega pomena in po drugi strani še vedno tudi potenciala Avsenikove glasbe za promocijo Gorenjske," je povedala direktorica Turizma Bled Eva Štravs Podlogar in dodala, da je po osamosvojitvi slovenski turizem imel le nekaj prepoznavnih znamk in med njimi je bila zagotovo Avsenikova glasba.

STA



Na Bledu vsako leto novembra pripravijo popularno narodnozabavno prireditev. Na letošnji, deseti prireditvi pred tednom dni se je zbralo okrog 2000 obiskovalcev, predvsem Avstrijcev, Nemcev, Švicarjev in Tirolcev, ki so poleg Slovencev največji ljubitelji slovenske narodnozabavne glasbe, v kateri vodilno mesto zagotovo pripada Ansamblu bratov Avsenik.

STA



Slavko Avsenik, ki se je skupaj s soprogo udeležil današnje slovesnosti in od radovljiškega župana Cirila Globočnika prejel tudi maketo skulpture, je poudaril, da mu je ob spomeniku vzelo sapo. "Nisem mogel verjeti, da nekdo že pred smrtjo lahko dobi tak spomenik. Tak sprejem s strani občine in ljudi je enkraten, saj več v življenju človek sploh ne more pričakovati," je bil poklona vesel utemeljitelj narodnozabavne glasbe v Sloveniji.

STA



Ob današnji priložnosti je Tone Fornezzi Tof Slavku Avseniku in njegovemu bratu, ki se slovesnosti ni mogel udeležiti, v imenu Nedeljskega Dnevnika podelil tudi red zaslug za srečen narod. Glasbenik pa je zagotovil, da je v nastajanju nova skladba, ki bo posvečena lepoti krajev pod Triglavom. "V svetu krajev lepših ni, kot so ti pod Triglavom," je izpostavil Avsenik, ki se bo tako ljudem za izkazano pozornost zahvalil z novimi vižami.