Zabava

Danes ima 70 let, vsi poznate njegova dela

A.M.
15. 9. 2013, 15.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Pred sedemdesetimi leti se je rodil pisec besedil in založnik Dušan Velkaverh, poznan kot avtor zimzelenih uspešnic, kot so Dan ljubezni, Silvestrski poljub, Med iskrenimi ljudmi, Pridi, dala ti bom cvet in Marie, ne piši pesmi več.

Napisal je okoli 600 besedil, večinoma za slovenske skladatelje, pa tudi za zasedbe, kot je Pepel in kri. Velkaverh se je rodil v Georgetownu v Gvajani. Kmalu po njegovem rojstvu se je družina preselila v New York, potem pa v London, Beograd in na Reko. Leta 1956 so se z družino preselili v Slovenijo, najprej v Portorož, pozneje v Ljubljano.

Leta 1968 je prvič sodeloval na festivalu Slovenska popevka in v tandemu z Juretom Robežnikom prejel nagrado občinstva za skladbo Presenečenja v izvedbi Belih vran. Največ besedil je napisal za popevke skladateljev, kot so Mojmir Sepe, Jože Privšek, Tadej Hrušovar in Robežnik. S Privškom sta ustvarila tudi eno najbolj priljubljenih prazničnih skladb, Silvestrski poljub.

Alesh Maatko
Dušan Velkaverh se je pisanju besedil vedno posvečal le ljubiteljsko.

Za njegova besedila je značilno, da niso samostojna, ampak da resnično zaživijo šele z glasbo. Njegovo ime pa je tesno povezano z razcvetom festivala Slovenska popevka, katerega glavni namen je bil spodbujanje domačih melodij s kakovostnimi besedili in dobro interpretacijo.