Zabava

60. obletnica Avsenikove glasbe

Alesh Maatko, STA
27. 8. 2013, 20.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V Begunjah na Gorenjskem je bilo pretekli vikend veselo kot že dolgo ne. Več kot 30 izvajalcev in 6000 obiskovalcev je skupaj poskrbelo za nepozabno zgodbo.

Mediaspeed
Gregor Avsenik, Brigita in Slavko Avsenik ter Sašo Avsenik
Rdeča nit Festivala Avsenik so bili navdihi bratov Slavka in Vilka Avsenika, ki sta jih črpala v lepotah slovenske pokrajine in njenih ljudeh.

V rojstnem kraju bratov Slavka in Vilka Avsenika je ob 60-letnici Avsenikove glasbe potekal težko pričakovani Festival Avsenik. Na prvem koncertnem večeru, ki so ga poimenovali Na avtocesti, so v bližini Avsenikove rojstne hiše Pri Jožovcu izvajalci 'potovali' po deželah, v katerih je legendarni ansambel gostoval v času največje priljubljenosti. Sobotni večer – pod naslovom Lepo je biti muzikant – je ponudil nastope različnih zasedb, ki so predstavile Avsenikovih 60 ustvarjalnih let.

Nedeljski popoldanski koncert pa se je s festivalskim dogajanjem sklenil pod imenom Slovenija, od kod lepote tvoje. Na vseh treh večerih je nastopil ansambel Saša Avsenika, ki predstavlja že tretjo generacijo družine Avsenik. Med drugim pa so lahko številni obiskovalci, ki so uživali ob številnih vižah in polkah, prisluhnili tudi idejnemu vodji festivala Gregorju Avseniku. Spomnimo, da sta brata Slavko in Vilko s svojim ansamblom tlakovala pot narodno-zabavni glasbi. Po svetu sta prodala več kot 31 milijonov kaset in plošč.

Avseniki se lahko pohvalijo z več kot 10.000 posnemovalci ter s 150 klubi ljubiteljev. Lani pa je med drugim Slovenski etnografski muzej Avsenikovo glasbo vpisal med slovensko nesnovno kulturno dediščino.

Slavko je dobil idejo za takt Golice, ko je slišal šivalni stroj.

Legendarni Slavko Avsenik – utemeljitelj narodno-zabavne glasbe v Sloveniji – se je rodil 26. novembra 1929. Glasba je tako Slavka kot njegova brata Vilka spremljala že v otroških letih, čeprav sprva nad diatonično harmoniko ni bil preveč navdušen. Po očetovi želji so leta 1936 ustanovili družinski orkester. Kaj kmalu je nastal Trio Slavka Avsenika, s pomočjo brata Vilka pa so se preimenovali v Gorenjski kvartet. Ko se jim je pridružil kitarist Lev Ponikvar, pa je nastal Gorenjski kvintet oziroma Kvintet bratov Avsenik, ki je kaj hitro postal prepoznaven v Evropi. V 60. letih se je ansambel odločil za poklicno glasbeno pot, v 70. pa se je podal na turnejo po ZDA in Kanadi. Od leta 1953, ko je Slavko Avsenik zložil prvo avtorsko skladbo V planinski koči, pa do leta 1991, ko se je teh nabralo že več kot 700 – med drugim tudi znamenita Na Golici –, je ansambel izdal pesmi na več kot 120 nosilcih zvoka, od tega je bilo 33 zlatih plošč.