Zabava

Irena Vrčkovnik v pihalnem orkestru

A.M.
19. 8. 2013, 18.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Da skupno sodelovanje gradi skupne uspehe, vedo v Pihalnem orkestru Zarja Šoštanj, ki je z izjemno vokalistko Ireno Vrčkovnik in ekipo Televizije Veseljak v Šoštanju pred kratkim posnel zanimivo zgodbo, ki bo prikazana nocoj ob 20. uri na TV Veseljak.

Pihalni orkester Zarja Šoštanj ima že več kot 80-letno tradicijo, čeprav zgodovina te godbe sega v leto 1903, ko je – po ustnem izročilu še živečih najstarejših godbenikov – delovala nekakšna narodna godba, katere ustanovitelji so bili takratni šoštanjski napredni ljudje. Da je bil kulturni živelj prisoten, da je težka utrujena roka potrebovala kulturnega duha, priča dejstvo, da so bile vse kulturne skupine zelo aktivne. Na proslavi 1. maja 1925 pa je vzniknila zamisel o ustanovitvi godbe na pihala, katere ime Zarja je ostalo še do današnjih dni.

Današnja zasedba – najmlajši član orkestra ima 12, najstarejši pa 76 let – s svojim ustvarjanjem predstavlja velik del na področju kulture v svojem kraju in okolici. In nedavno so ustvarjali tudi v Šoštanju, kjer so z ekipo TV Veseljak snemali nov videospot za skladbo V parku. Besedilo je napisala Irena Vrčkovnik, aranžma za orkester pa je naredil Privšek že pred nekaj časa. Zaradi poletnih počitnic je v zgodbi, ki so jo posneli v vili Široko in vili Mayer v Šoštanju, nastopilo nekoliko manj članov. Vsi skupaj pa so pričarali še eno uspešno glasbeno zgodbo.