Zabava

Črni dnevi v Tolminu 2. del

U. K./J. P.
31. 7. 2013, 10.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Letošnji Metal Days je bil že deseti po vrsti. Predvsem je zanimivo, da festival v glavnem podpirajo prebivalci Tolmina.

Drago Čigon
King Diamond

Ne nazadnje gre za dokaj majhno mestece, celotna občina šteje približno 11.000 prebivalcev, se pravi manj, kot je obiskovalcev festivala. Pričakovali bi, da se bo lokalno prebivalstvo obrnilo proti festivalu, proti dolgolasim 'divjakom', a se to ni zgodilo. Pravzaprav nasprotno, ljudje so z odprtimi rokami sprejeli obiskovalce festivala in seveda tudi denar, ki ga ti prinesejo. Še enkrat moramo poudariti, gre v glavnem za tujce, ki se pridejo zabavat in uživat ob glasbi. Petek je bil tako natrpan z odličnimi skupinami, da smo imeli malo težavo s tem, katere bende obiskati. Na prednostni listi so bili vsekakor Irci Primordial, Tsjuder, nikakor pa nismo smeli zamuditi tudi fenomenalnega Danca z imenom King Diamond.

ČETRTEK

Drago Čigon

Na drugem odru so za vse glasbene sladokusce poskrbeli norveški Enslaved – nekoč black metalci pod vplivom vikinške mitologije so korenine uspešno združili s progresivnimi elementi, ki jim dajejo tako potrebno prepoznavnost. Na festivalu so se predstavili kot izrazito priljudna skupina posameznikov, ki orje glasbeno ledino.

Drago Čigon

Iced Earth so kot zadnja skupina zavzeli glavni oder. Američani so naredili presek celotne kariere, s poudarkom na zadnjem albumu 'Dystopia', ki je bil prvi album z novim vokalistom Stujem Blockom. Slednji je uspešno nasledil Matta Barlowa, kar je izjemen dosežek, s tem nastopom pa je gotovo prepričal tudi največje dvomljivce. Na odru se jim je pridružil tudi mlad oboževalec, kar je poželo glasno odobravanje celotnega občinstva.

PETEK

Drago Čigon

Metal Church je heavy/power zasedba iz ZDA, ki se je prvič predstavila v Sloveniji. Starošolska zasedba je suvereno opravila nastop, kar je zasluga desetletij izkušenj, njihovo požrtvovalnost pa je po besedah pevca izkazovalo dejstvo, da so se kljub temperaturam oblekli v črno.

Drago Čigon

Primordial je ime, ki v krogih ljubiteljev ekstremnejših zvrsti glasbe počasi, a vztrajno pridobiva vse več teže – vsekakor zasluženo, kar so dokazali tudi z nastopom, saj se niso pustili peklenskim temperaturam, temveč doživeto predstavili svojo glasbo. Hvaležnemu občinstvu so obljubili, da se ob prvi priložnosti vsekakor vrnejo.

Tsjuder, norveška black metal zasedba, je bila deležna številnih tegob tehnične narave. Redkobesedni nagovori med posameznimi komadi, ki so bili mešanica bliska in groma, so pričali o zavezanosti tradiciji največjega izvoznega produkta Norveške. Tsjuder so po začasni prekinitvi delovanja znova združili moči in izdali nov album, njihovo ime pa očitno ni padlo v pozabo, saj jih je podpirala številna množica.

Drago Čigon

Na glavnem odru so sledili Wintersun, finska melodična senzacija, ki kljub redkim izdajam redno nastopa po svetovnih odrih. Obliž za njihov omejeni repertoar je lani izdani, a dolgo pred tem pričakovani album 'Time I' - in le čas bo pokazal, če je dostojni naslednik prvenca 'Wintersun' iz leta 2004. Njihov nastop sta občutno skrajšala dva izpada elektrike, a kot pravi profesionalci so uspešno zaključili svoj okrnjeni nastop, saj so klici občinstva za nadaljnje komade odmevali še dolgo po tistem, ko so Finci zapustili oder.

Drago Čigon

Kot zadnje se je na glavnem odru zvrstilo najbrž najbolj prepoznavno in najbolj pričakovano ime: King Diamond. Skoraj uro dolgo priprave za zagrnjeno zaveso so pričale o nečem posebnem, kar pač pritiče edino Dancu, ki je svet osvajal že z zasedbo Mercyful Fate. In nismo bili razočarani. Scenografija je bila dih jemajoča, posamezni člani so se premikali po stopniščih strašljivega dvorca, po komadih pa izginjali v njegovih nedrjih. King je predstavil razgibano zbirko pesmi, vključno s tistimi iz časov Mercyful Fate. Občintsvo mu je jedlo z roke, za kar je bila skupina ob koncu podaljšanega nastopa izrazito hvaležna.

Drago Čigon

Metal Days je festival, ki ne bi smel izginiti iz slovenskega prostora. Je nekaj unikatnega in zabavnega in verjamemo, da bi v njem uživali tudi tisti, ki vam težkometalna glasba ni blizu, saj gre za edinstveno doživetje. In če vas je strah divjih dolgolascev, črnih majic in usnjenih oprav, naj vas potolažimo. Metal Days je eden najbolj miroljubnih festivalov, kar smo jih imeli čast obiskati. A sezona festivalov se še ni zaključila, že ta konec tedna se bo namreč zgodil Schengenfest, na katerem bosta med drugim nastopila legendarni DJ David Morales in angleški rockerji Skunk Anansie.