Zabava

Vse najboljše, dragi Lojze!

S.R.
23. 7. 2013, 22.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Danes, 23. julija bi 81. rojstni dan eden najboljših slovenskih narodno zabavnih glasbenikov Lojze Slak, ki nas je po hudi bolezni zapustil 29. septembra 2011.

Mediaspeed
Lojze Slak s svojo najboljšo prijateljico, diatonično harmoniko.

Harmonikar in ljudski godec Lojze Slak se je rodil 23. julija 1932 v vasi Jordankal pri Mirni Peči. Svoje otroštvo je večinoma preživel pri stari mami, saj je Slakova družina je štela deset otrok in Lojze je moral zaradi mamine bolezni od doma, še preden je preživel prvo leto življenja.

Prav to pa je vplivalo na njegovo kasnejšo kariero in uspeh. Stric Ludvik Barbo je imel namreč harmoniko, s katero je igral na vaških slavjih in porokah. Lojze Slak je bil navdušen nad stričevo diatonično harmoniko. Še preden je prvič odšel v šolo, je znal več kot ducat pesmi. Ludvik ga je pri igranju podpiral, toda povedal mu je tudi, da je bolje, da se uči kar sam. Ko je Lojze dopolnil petnajst let življenja, je s harmoniko že igral na porokah, ki so bile zaradi velikega števila njegova najboljša glasbena šola.

Najpomembnejše je bilo zanj leto 1957, saj je prvič nastopil na javni radijski oddaji »Pokaži, kaj znaš!« kot samostojni godec. S svojim igranjem je prepričal tako strokovno javnost kot preproste laike. Leta 1959 je nastal Ansambel bratov Slak, v kvartetu je brat Tone igral trobento, Matija klarinet, Stane bas, Lojze pa harmoniko. V takšni zasedbi so bratje igrali dobra tri leta. Matija in Tone sta morala nato k vojakom in tria je bilo konec. Lojze pa ni miroval in je bil kljub temu v tistem času zelo uspešen.

Mediaspeed
Ansambel Lojzeta Slaka in Fantje s Praprotna.

Leta 1964 pa se je Lojze Slak spoznal s pevsko skupino Fantje s Praprotna. To so fantje iz Selške doline, ki so kmalu po srečanju s Slakom postali člani njegovega ansambla. Tako je nastal znameniti Ansambel Lojzeta Slaka.

Po razpadu Ansambla bratov Slak se je Lojze preselil v Ljubljano in tam iskal delo. Bil je voznik pri podjetju Petrol ter tapetnik v tovarni pohištva Hoja. Z vztrajnim delom je postal komercialist v podjetju in se s tem nazivom tudi upokojil. V ansamblu je igral diatonično harmoniko in bil vodja ansambla. Slak je celo ustvaril novo glasbeno smer z ljudskim instrumentom – diatonično harmoniko in je hkrati avtor diatonične harmonike, kakršno poznamo danes. Harmoniko je izpopolnil z dodatnim t. i. Slakovim gumbom in s šestim basom.

Lojze je sam napisal večino skladb Ansambla Lojzeta Slaka, kar nekaj pa jih je ponarodelo že za časa njegovega življenja. ''V dolini tihi'', ''Po dekle'' in ''Čebelar'' so skladbe, ki jih še danes prepeva mlado in staro.

Lojze Slak je umrl 29. septembra 2011 za posledicami kostnega raka. Danes, 23. julija 2013 bi praznoval 81 let. Njegove pesmi pa živijo naprej. 

Mediaspeed
Danes, 23. julija bi praznoval 81. let.
Mediaspeed
Ansambel Lojzeta Slaka.