Zabava

Blaž je pravi fenomen

A.M.
17. 7. 2013, 18.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V začetku julija je v Attimisu v Italiji potekalo 19. Evropsko prvenstvo v igranju na diatonično harmoniko, na katerem so se predstavili tudi učenci šole harmonike Rošer.

Osebni album izvajalca

V preteklosti so Klemenovi varovanci že osvajali evropske lovorike, letošnje leto pa jim bo zagotovo ostalo v najlepšem spominu, saj so osvojili dva naziva evropskega prvaka, med njima naziv absolutnega evropskega prvaka, ki je eden najpomembnejših nazivov v svetu diatonične harmonike. Letošnjega tekmovanja so se udeležili učenci Martin Golič (16 let) iz Slovenj Gradca, Blaž Jamnikar Pukl (10 let) iz Slovenj Gradca ter Marko Gostenčnik (18 let) iz Kotelj. Dosegli so dvojno slavje, saj je desetletni Blaž osvojil prvo mesto v starostni kategoriji do deset let, Marko Gostenčnik pa je z osvojenim naslovom absolutnega evropskega prvaka slavil kot veliki zmagovalec.

»Na svoje fante sem izredno ponosen, saj s predanim delom redno osvajajo odličja, ki se jih je v šoli harmonike Rošer v času našega delovanja nabralo že več kot 200. Seveda pa je največji praznik zame, mentorja, kadar se vrnemo s tako elitnega tekmovanja, kot je evropsko prvenstvo, in držimo v rokah lovorike, ki jih lahko osvajajo le najboljši. Desetletni Blaž je pravi fenomen, saj je naziv evropskega prvaka osvojil že drugič, prav tako pa sva leta 2011 v Nemčiji dosegla naziv svetovnega prvaka v starostni kategoriji do 12 let, ko jih je sam štel šele osem. Pred kratkim sem v arhivu prebiral njegove dosežke in se mi je skoraj utrnila solza, ko sem jih naštel več kot 30. Da je tako mlad in tako vztrajen, je res vredno največje pohvale. Seveda pa ne morem mimo uspeha našega Marka Gostečnika, ki je ponovil rezultat, katerega sem sam na istem tekmovanju dosegel leta 2005. Naslov absolutnega evropskega prvaka vpiše harmonikarja med največje mojstre diatonične harmonike ter poplača vse ure vaje ter zavzetega učenja igranja na diatonično harmoniko. Prejeti tako veliko lovoriko dvakrat  v življenju, leta 2005 osebno ter 2013 kot mentor, je zagotovo privilegij najvišjega značaja. Marko je naslov osvojil s skladbama Za naju (K. Rošer) ter Frikeros (K. Rošer),« je dejal mentor Klemen Rošer o svojih učencih.

Osebni album izvajalca