Zabava

Slovenka, ki je 'zakon' za Hrvate

Sonja Javornik
9. 7. 2013, 17.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Že v času Jugoslavije je bil Splitski festival eden najpomembnejših v državi, kljub vzponom in padcem pa je ta konec tedna obveljal dokaz, da je še vedno glavna izbira najpomembnejših pop izvajalcev na Hrvaškem. Mi pa smo lahko ponosni, saj je oba večera vodila naša Ivana Šundov.

Že desetič je namreč najprestižnejši hrvaški glasbeni festival vodila Ivana, ki pa ima po očetu dalmatinske korenine. »Na festivalu je bilo odlično kot vedno. Dober občutek je tudi zato, ker vidiš, da vsi prav živijo za to, tudi tisti, ki samo 'statirajo' na odru,« je povedala Ivana. Čeprav je bil to že njen deseti nastop v Splitu, poleg tega je dostikrat – kot letos – vodila dva večera, to še ne pomeni, da je bilo vodenje za Ivano rutina. »Rutinsko?? Kje pa ...?! Ničesar ne počnem rutinsko. To pa je sploh festival, ki se ga vsakič zelo veselim. To je oder, na katerem se odlično počutim, z bližino občinstva in pogledom na morje in jadrnice, ladje,« je priznala voditeljica. Ivana je imela s seboj štiri obleke, vendar so se naknadno odločili, da se vmes ne bo preoblačila, tako je imela samo za vsak večer po eno toaleto. 

Ivana in Danijela sta že vrsto let prijateljici, zato sta se v Splitu že dogovarjali, da se kmalu vidijo na kakšni zabavi, na kateri bo Petar Grašo, Danijelin partner in avtor njene pesmi, poskrbel za kulinarične dobrote.

Povratek Pejakovića in Danijelin kapučino 

Znano je, da ima Ivana med hrvaškimi pevci veliko prijateljev, vendar pravi, da se v Splitu tokrat ni prav nič zabavala z njimi. »Kadar delam, nimam veliko časa za druženje, sem pa z vsemi, ki so mi blizu, vsaj malo poklepetala,« je priznala. Glede na to, da večino pevcev osebno dobro pozna, se Ivana tudi težko odloči, kdo ji je bil najbolj všeč. »Težko je reči za favorite ... Všeč mi je bila pesem Zlatka Pejakovića, ki je nastopil na Splitskih Prokurativah po dvajsetih letih! Pesem mu je v celoti napisala žena Maja Marija. Še nekaj jih je bilo poletnih, kot na primer Danijelina pesem 'Capuccino', ki je bila tudi scensko najboljša in dobila tudi nagrado za 'styling'. Težko bi se odločila ... Tudi Kemal Monteno je imel dobro pesem,« je bila neodločena. Ivana, ki je tako na račun vodenja kot barve glasu, obleke in celostnega videza požela kup pohval, se med festivalom ni nič zabavala, čeprav jo je posebej pevec Jole nagovarjal, naj se pridruži njegovi ekipi, ki je bila izvrstno razpoložena. »Jole je pravi zabavljač, a se nisem pridružila njegovi zabavi po festivalu ... Tudi nič pijače ni bilo. Bilo mi je res dobro – to je delo, ki mi je nahranilo dušo. Toda brez zabave – športno in asketsko, tako kot vedno, kadar delam,« pravi.

NAGRAJENCI

Občinstvo 53. Splitskega festivala je odločilo, da dobi zlatega galeba za najboljšo pesem klapa Rišpet, ki je navdušila s skladbo Ćaća. Na drugem mestu je pristal Mladen Grdović, na tretjem pa Zlatko Pejaković.

Strokovna žirija je bila najbolj očarana nad Markom Pecotićem Pecom, ki je zapel A kad bi te pita. Drugi so bili Libar, tretji pa Studio Frenda. Fedor Boić je dobil nagrado za aranžma, Grdović še za interpretacijo, Krešimir Perovič je bil najboljši debitant, Zorica Kondža je imela najboljše celostno delo, novinarji so nagradili Rišpet, Danijela je navdušila s podobo, Miša Kovača pa so nagradili za izjemen prispevek k hrvaški glasbi.

Ivana še posebej ceni pevko Zorico Kondžo, s katero se je z veseljem tudi slikala.
Ivana se ni pustila zapeljati Joletu, ki jo je želel zvabiti na zabavo, saj pravi, da kadar dela, niti ne pije niti ne ponočuje več, kot je treba zaradi dela.