Zabava

Najsrečnejši dan Hišnega ansambla Avsenik

A.M.
27. 6. 2013, 08.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Poleg izdaje nove zgoščenke Hišni ansambel Avsenik v letošnjem letu, ko praznujemo 60. let Avsenikove glasbe, čaka še nastop na Festivalu Avsenik, ki bo potekal od 23. do 25. avgusta v Begunjah.

Osebni album ansambla
Hišni ansambel Avsenik sestavljajo baritonist in basist Marjan Legat, ki je tudi vodja zasedbe, harmonikar Toni Iskra, kitarist Renato Verlič, trobentar Stanko Praprotnik, klarinetist Vito Muženič, altistka Marjana Urankar, sopranistka Tina Debevec in tenorist Danilo Lukan.

Toda še prej bo 14 novih viž zaživelo na novem albumu Najsrečnejši dan, ki bo izšel pri založbi Zlati zvoki. Zgoščenko so naslovili po istoimenskem valčku, ki je delo člana ansambla Tonija Iskre. Poleg tega je prispeval še valček Sloveniji, v katerem se kot solistka predstavi sopranistka Tina Debevec, in dve virtuozni polki za harmoniko, Na potep in S harmoniko v Begunje.

Klarinetist Vito Muženič je za ploščo prispeval nežen valček Pot v gozdu, inštrumentalno polko Proti Kopru in kar dve živahni polki s pevskim tercetom, Lepa Bohinjka in Gremo v gore. Prav poseben pomen ima valček Zlata poroka, ki ga je napisal Jure Valjavec. Govori o zlati poroki, ki sta jo letos praznovala kitarist Renato Verlič in njegova žena Majda. Kitarist Renato Verlič, nekdanji kitarist ansambla bratov Avsenik, se na plošči kot solist predstavi tudi s skladbo Polka za Renata, ki sta jo zanj na novo napisala brata Avsenik. Na plošči se v petju po Koširjevo v pesmi Če vinček govori predstavi tudi trobentar Stanko Praprotnik. Ansambel je na novo posnel še Avsenikove pesmi, in sicer Narodna noša, Pastirček in Sonce zašlo je že.