Zabava

Darežljivi James Cameron

J. P.
19. 6. 2013, 08.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Kanadski režiser, producent, scenarist in raziskovalec je prvi človek, ki je v plovilu za eno osebo, v svoji podmornici Deepsea Challenger, dosegel najglobljo točko Marianskega jarka.

Wikipedia
Deepsea Challenger

James Cameron je štel le dvanajst let, ko je na naslovnici revije National Geograpfhic prvič zagledal podmornico Alvin, katere zmožnost transporta ljudi na oceansko dno ga je osupnila do te mere, da v zrelih letih svoje strasti ni odpisal, temveč je postal raziskovalec.

Wikipedia

Producent, scenarist in raziskovalec.

Temu primerno je zgradil lastno podmornico, Deepsea Challenger (ang. Globokomorski izzivalec) in jo tudi sam upravljal proti največjim globinam svetovnih oceanov.

S svojo podmornico je dosegel najglobjo točko Marianskega jarka.

Cameron je v petek v Masschusettsu v ZDA obiskal Oceanografsko ustanovo Woods Hole, ki velja za trdnjavo pomorskih znanosti in še danes, petdeset let po izgradnji, upravlja z Alvinom.

Vendar ni šlo za vsakdanji obisk – Cameron je prišel, da bi ustanovi podaril svojo podmornico Deepsea Challenger.

Ob tej priložnosti je dejal, da gre za sklenitev kroga, saj ga je omenjena podmornica navdušila, da zgradi svojo, sedaj pa bo ta zasedala njeno mesto.

Podmornica, ki bo vplivala na nadaljni razvoj tovrstnih plovil.

Cameron je s svojo skupino sedem let ustvarjal podmornico. Ta premore številne edinstvene lastnosti, od osvetlitve do kompaktnih vzdržljivih baterij.

Wikipedia

Marsikatera izmed njenih pritiklin bo našla mesto v prihodnjih različicah tovrstnih plovil.