Zabava

Pri Siddharti so se razprodali

STA/M.J.
17. 6. 2013, 11.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Siddharta bo danes in jutri v Cankarjevem domu (CD) s simfoniki RTV Slovenija z dvema akustičnima koncertoma obeležila deseto obletnico koncerta na bežigrajskem stadionu.

Arhiv izvajalca

Ob koncerta sta razprodana, član zasedbe Jani Hace pa je za STA dejal, da gredo na koncerta uživat: "Upam, da bomo oba večera doživeli po dve uri nekakšne glasbene katarze." "Upam, da nas bo sodelovanje s simfoniki ponovno malo razsvetlilo. Potem pa bomo šli naprej spet po svoje. To so redke priložnosti, ko tvoja glasba dobi nekoliko drugačna krila," je pojasnil.

Prizorišče v Cankarjevem domu je bilo izbrano predvsem s strani simfonikov, ker tam, poleg v Slovenski filharmoniji, najbolje delujejo. "Cankarjev dom je bil za ta tip koncerta najboljša izbira. Tudi mi bomo nastopili akustično, tako da se naša glasnost zmanjšuje," je dodal Hace.

"Tudi simfonična zgodba v akustični različici v marsikaterem komadu deluje še bolje, ker ni tekmovanja v jakosti. Zdaj smo v prvi plan pravzaprav postavili simfonike, dejansko bo to zvok orkestra, obarvan z nami. Zdaj bo lahko orkester zaživel v vsej razkošnosti," je pojasnil.

Siddharta bo na razprodanih koncertih izvedla nekaj pesmi, ki so jih izvedli že pred desetimi leti, nekaj aranžmajev pa je novejših, med njimi tudi nova pesem z naslovom Novi svet (Keaziree).

Koncert 13. septembra 2003, ki ga je spremljalo 30.000 oboževalcev, je obveljal za enega največjih in najbolj pričakovanih glasbenih dogodkov leta, so spomnili pri Siddharti.

Trajal je dobri dve uri, na njem pa je skupina skupaj s simfoniki odigrala 16 skladb. Kot predskupina se je predstavila hip hop zasedba Plan B. Gosta sta bila še DJ Umek in Simon Stojko Falk.


Siddharta je prvič sodelovala s simfoniki leta 2002, ob 30. obletnici Vala 202, ko so v ljubljanskih Križankah odigrali dve skladbi. Tokrat bodo Siddharta in simfoniki moči združili pod taktirko Simona Krečiča.

Skupina je nastala leta 1995. Ime so si člani nadeli po romanu nemškega pisatelja Hermanna Hesseja. Leta 1999 so posneli prvenec Id, ki so ga prodali v več kot 13.000 izvodih.

Njihov drugi album Nord iz leta 2001 pa je ob izidu podrl vse slovenske prodajne rekorde. V manj kot dveh mesecih so prodali več kot 7000 izvodov.

Sledili so še albumi RH- (2005), Petrolea (2006) ter Saga (2009). Med drugimi so izdali tudi albume z glasbo v živo Izštekani (2007), Maraton (2007) ter VI & Stadion Stožice (2011). Skupina slovi tudi po prepoznavni vizualni podobi, tako albumov kot videospotov.

Za svoje delo je Siddharta prejela številne nagrade. Med drugimi več viktorjev za glasbenega izvajalca leta, platinaste plošče za albume Id, Nord in Petrolea ter diamantno ploščo za album Rh-.