Zabava

Alenka Godec: Izvajalci nekoč nismo peli v živo

13. 6. 2013, 16.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V svoji bogati karieri je izdala osem albumov, sodelovala je z mnogimi priznanimi glasbeniki, zmagovala na festivalih, prepevala je jazz in pop skladbe in še bi lahko naštevali.

Alesh Maatko, Maja Slavec, Mediaspeed
»Ko sem leta 1988 prvič stala na odru Pop delavnice, mikrofona nisem mogla držati samo v eni roki, ker se mi je preveč tresla. Tako mikrofon držim v obeh rokah, pa čeprav takrat izvajalci sploh nismo peli 'v živo'

25 uspešnih let je težko strniti, saj je v toliko letih nastalo ogromno skladb, albumov, sodelovanj, nastopov in še več drugih poslastic. »25 let je dolga doba in zdi se mi lepo, da se tega spomnim(o) malo bolj 'glasno', pa čeprav ne ravno s kakšnim koncertom. No, vsaj trenutno ne, v bližnji prihodnosti pa gotovo,« pravi pevka.

Alesh Maatko, Maja Slavec, Mediaspeed

Alesh Maatko, Maja Slavec, Mediaspeed
Prva plošča Tvoja (1992)

Alenka ob tem še dodaja, da se je v teh letih precej spremenila, sploh vizualno. »Pa tudi pevsko sem si v teh letih nabrala zares veliko izkušenj. Značajsko pa sem v svoji biti ostala enaka. Navsezadnje sem začela s triindvajsetimi leti, ko sem imela v glavi stvari že kar lepo pospravljene,« je zaključila.

Javnosti se je prvič predstavila prav na Pop delavnici, kjer je s skupino Cafe kot debitantka prejela kar tri nagrade. Po tem velikem uspehu je postala solistka. Kmalu je bila povabljena k sodelovanju z Big Bandom RTV Slovenija in z zasedbo New Swing Quartet.

Alesh Maatko, Maja Slavec, Mediaspeed

»Zdi se, da so bili tisti časi bolj naklonjeni 'resnim' glasbenikom. Glavna vodila in merila so bila glasba, petje, interpretacija. Zdaj je do prepoznavnosti laže priti in na vse mogoče načine, a taka prepoznavnost ne zdrži dolgo. Še vedno velja, da če misliš resno, bo to pokazal čas! Moji temelji izpred petindvajsetih let so precej trdni in na njih sem gradila, odraščala in se kalila vsa ta leta. Zadovoljna sem s svojim mestom v slovenski glasbi in sem srečna, da me po petindvajsetih letih glasba navdihuje z enako močjo. In dokler bo tako, dokler me bodo ljudje želeli poslušati in dokler bom lahko dala na odru od sebe toliko, kot pričakujem od sebe sama in poslušalstvo …, toliko časa bom z veseljem in z vsem srcem tu,« pravi izvrstna Alenka Godec.

Alesh Maatko, Maja Slavec, Mediaspeed

Sodelovanja na festivalih so stalnica v njeni karieri

Prvih nekaj let novega tisočletja Alenka Godec navdušuje tako stroko kot občinstvo z nastopi na raznih glasbenih festivalih – EMA (2001, 2003), Hit festival (2001, 2002), MMS (2002, 2004), Sunčane skale (2003), Slovenska popevka (2004). Večino od sodelujočih skladb posname s tandemom Aleš Klinar-Anja Rupel: '«Obdobje sodelovanja z Alešem Klinarjem in Anjo Rupel je bilo pravzaprav najbolj povezano s festivali. In na teh smo bili tudi precej uspešni. Tudi obe plošči – V meni je moč (2002) in mesto sanj (2005) – sta iz tega obdobja.«

So najlepše pesmi že napisane?

Alenka Godec se je leta 2008 lotila projekta 'najlepših pesmi' – projekta približevanja, ohranjanja in reinterpretacije nekaterih kultnih in ključnih del novejše slovenske glasbene zgodovine. »Od nekdaj sem na nastopih prepevala slovenske zimzelene melodije, zato sem ponudbo založbe Dallas sprejela brez pomisleka. Odločilno vlogo je seveda odigral Jani Hace. Pristop do dela je bil drugačen, jaz bolj zrela ..., predvsem pa je za obema projektoma stala založba, kar je seveda bistveno. Obe plošči So najlepše pesmi že napisane (2008 in 2010) sta bili moji najbolj prodajani, prva pa je podrla vsa moja pričakovanja in prodajne številke,« dodaja Alenka.

Alesh Maatko, Maja Slavec, Mediaspeed