Zabava

Alex iz Peklenske pomaranče jih je dopolnil 70

STA / J.P.
13. 6. 2013, 07.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Igralec Malcolm McDowel, ki je v filmu Stanleyja Kubricka Peklenska pomaranča nastopil v vlogi prestopnika Alexa, danes praznuje 70. rojstni dan.

Youtube / Zajem zaslona
V vlogi Alexa

Z vlogo enega velikih antijunakov svetovne kinematografije je McDowel požel slavo, a ga sloves lika ni oviral pri tem, da ne bi uspešno nadaljeval kariere, piše italijanska tiskovna agencija Ansa.

Kubrick je film Peklenska pomaranča iz leta 1971 posnel po istoimenskem kultnem romanu pisatelja Anthonyja Burgessa iz leta 1962. Izvirni naslov romana "A Clockwork Orange" aludira na mehaničnega človeka, ki se je sposoben odzivati le z dobrim ali z zlim. V ospredju filma je nasilni vodja tolpe Alex, ki se na koncu znajde v vlogi poskusnega zajčka eksperimentov za prevzgojo zločincev.

Razen po filmu Peklenska pomaranča McDowell slovi tudi po nekaterih vlogah v razvpitih filmih, kot sta erotično-biografska drama Caligula (1979) v režiji Tinta Brassa in britanska drama "if...." (1968) v režiji Lindsay Anderson.

Sicer se je igralec preizkusil v različnih vlogah, tako v filmih kot številnih televizijskih produkcijah. Nazadnje je med drugim nastopil v filmu Umetnik Michela Hazanaviciusa ter v psihološkem trilerju "The Employer" (Delodajalec), poznan pa je tudi ljubiteljem serije Na kraju zločina: Miami.