Zabava

Brane Kastelic navdušen nad pohujšljivimi ...

Sonja Javornik
11. 6. 2013, 08.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

... pesmicami! Londonski dopisnik komericalne televizije Brane Kastelic ne poroča vedno samo o britanskem dogajanju. Med kratkim obiskom v Sloveniji je za televizijo komentiral' novo premiero Slovenskega mladinskega gledališča, erotičnega kabareta Tri prste pod popkom, ki je bila v do zadnjega kotička polni spodnji dvorani SMG. V njej ne manjka tudi pohujšljivih pesmic!

Mediaspeed

»Zelo zabavno! Zelo vroče! Edinstveno! Provokativno! Vroče priporočam,« je Brane, ljubitelj, pisec in erotični slikar, ki mu je bila tema pisana na koža, navdušeno napisal na svoji Facebook strani. »Tudi zaradi petih izjemnih igralcev. Bravo, Ivan Godnič, Maruša G. Oblak, ki je tudi režiserka predstave, Tina Janežič, Kaja Janjić in Matic Bobnar!« Razočaran je bil nad navzočnostjo medijev. »Mislim, da smo bili tam samo Pop Tv in dva do trije fotografi. Pa premiera je bila ... Upam, da to ni ogledalo zanimanja Slovencev in Slovenk za erotiko,« pravi Brane, navdušen tudi zato, ker so bili temelji, na katerem so igralci vsak na svoj način gradili kabaret, slovenska kvantaška pohujšljiva ljudska poezija.

Erotično preživetje slovenskega naroda

»Doma imam že veliko let Klinček lesnikov, malo knjižico zbranih kvantaških pohujšljivih pesmi, ki so bile pomembne za erotično preživetje slovenskega naroda v dolgih stoletjih katolicističnega zatiranja erosa. Rad imam ne samo njihovo zabavnost, prežeto s hedonizmom, ampak tudi subverzivnost. Bile so izraz ljudskega odpora proti mračnjaški antiseksualni morali,« pravi Brane, ki jih zna veliko, med njimi tudi Prešernovo pohujšljivo (Pesem o nesrečni Katri) Dominus Vobiscum, ki jo je, kot dodaja, v Treh prstih pod popkom odlično recitiral Ivan Godnič.

Mediaspeed