Zabava

Kraja draguljev v Cannesu

M.V.
22. 5. 2013, 10.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na francoski rivieri poteka že 66. filmski festival v Cannesu, še preden se je druženje filmskih mogotcev z vsega sveta dobro začelo, pa je blišč in glamur preglasil prvi škandal.

M.V.

Tretji dan festivala so neznanci namreč iz enega od hotelov ukradli več kot milijon dolarjev vreden nakit v lasti priznanega draguljarja Choparda. Podali smo se v lov za informacijami in preverili, kako lahko v tako prestižnem mestu, v katerem vas na vsakem vogalu pozdravi policist, pride do tako drzne tatvine. So dragulji res izginili?

Cannes se že 66 let za teden dni v maju prelevi v prestolnico filma, ki ga spremljajo blišč, glamur, prestižni avtomobili in pregrešno drag nakit na zvezdnicah, ki se navadnim ljudem pokažejo le med sprehajanjem po rdeči preprogi. Letos pa so se nekatere fotografskemu objektivu izpostavile precej manj okrašene. Tretji dan festivala je namreč iz ene od hotelskih sob izginil nakit, vreden več kot miljon ameriških dolarjev. Ukradli naj bi ga enemu od zaposlenih pri švicarskem draguljarju Chopardu,  ki je tudi 'oče' zlate palme, kipca, ki ga najboljšim filmskim ustvarjalcem podeljujejo na festivalu. Zapeljali smo se do hotela, ki stoji na bulvar Carnot, ulici zunaj centra glavnega dogajanja, da bi preverili, kako je tatovom uspelo pobegniti kljub v tem času tako zaščitenem mestu.

Zaposleni ne smejo govoriti

»Ne razumem, kaj me sprašujete?« nam je prijazna receptorka odgovorila, ko smo se obrnili nanjo za informacije o tatvini, ko sem vprašanje ponovila, pa je v zadregi priznala, da o tem ne sme govoriti. Pričakovano z nami ni delila niti informacije o tem, ali je v zadnjih dneh pri njih bival kdorkoli od Chopardovih zaposlenih, ko smo razočarani zapuščali hotelsko avlo, pa nam je v oči padla stavba nasproti hotela. Policijska postaja. Kako je mogoče, da je tat v hotelu s stene neopazno iztrgal sef, poln draguljev, in neopazno pobegnil pred očmi policije? In to v času, ko je mesto polno mož v modrem, ki se odzovejo že ob najmanj sumljivih zadevah.

Rop kot reklama za film?

Nekateri so prepričani, da je bila kraja izmišljena, da bi festvalsko dogajanje pritegnilo še več medijske pozornosti. Zakaj? Med domnevno ukradenimi dragulji naj ne bi bilo ničesar ključnega, brez česar se zvezdice ne bi mogle sprehoditi po rdeči preprogi, tatovi so pri miru pustili tudi prestižne kipce, ki so v hotelu čakali na srečne nagrajence. Rop se je zgodil po premieri novega filma Sofie Copolla, The Bling Ring, ki je posnet po resnični zgodbi o najstnikih, ki so iz hiš zvezdnikov, medtem ko so se slednji sprehajali po rdeči preprogi, ukradli več kot 3 milijone vredne predmete, podobnost pa je sprožila govorice, da je bila novica o ropu le spretna marketinška poteza. Če so dragulji res izginili, gre nedvomno za največji rop v zgodovini festivala v Cannesu. Nakit prestižnega Choparda so letos sicer nameravale nositi številne zvezdnice, med njimi tudi Cindy Crawford, Lana Del Rey in Julianne Moore.