Zabava

Filip Flisar na slovenski obali odkril 42.000 let staro pramorje

M.J.
21. 5. 2013, 10.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Slovenski smučar prostega sloga Filip Flisar velja za adrenalinskega navdušenca, ki je mimogrede ustvaril trendovske smernice in postal idol za vse mlade, ki jih zanima adrenalin.

Osebni arhiv

Vsem nam je dobro poznan po svojih simpatičnih brkih in odličnih športnih dosežkih, mi pa smo Filipa ujeli še v nekoliko drugačni podobi. Mlad Mariborčan ne neha presenečati in tokrat nas je navdušil v preobleki pračloveka. Ja, prav ste prebrali – srečali smo praFilipa.

 

42.000 let staro pramorje na slovenski obali

Filip je odkrival svet pramorja in zdravilnih užitkov. Raziskoval je portoroško termomineralno vodo - pramorje na slovenski obali, ki je pravzaprav 42.000 let staro pramorje in priteka iz 705 metrov globoke vrtine, ob izviru pa ima 23 °C. Med plezanjem v jami je odkril, da gre za vodo z bogato vsebnostjo mineralov (kloridi, sulfati, natrij, kalij, magnezij), ki se uvršča med zelo trde, nizkoalkalne, srednje do visoko mineralizirane in zdravilne sulfidne mineralne vode. Tovrstna termomineralna voda je edinstvena v tem delu Evrope, saj poleg žvepla vsebuje tudi natrijev klorid in druge sestavine morskega porekla, ter tako združuje zdravilne lastnosti kopenske mineralne vode in morske vode.

Zdravilni učinki pramorja

Filip rad odkriva nove stvari, zato se je podal v Terme & Wellness LifeClass, kjer je o skrivnostih termomineralne vode povprašal kar strokovnjakinjo Lepo Veljanović, dr. med, specialistko za fizikalno medicino in rehabilitacijo, akupunkturologinjo in balneologinjo. Specialistka je razložila, da je zaradi svojih značilnosti termomineralna voda primerna tudi za zdravljenje: »Zaradi svojstvenih kemično-fizikalnih lastnosti lahko to termomineralno vodo uporabljamo v preventivne in kurativne namene predvsem pri tegobah lokomotornega aparata (degenerativnega in revmatičnega vzroka), pri poškodbah in operacijah na lokomotornem aparatu, nevroloških boleznih, kožnih in respiratornih težavah ter v ginekologiji.« Strokovnjakinja je razložila, da je zaradi ugodnega učinka na limfatični sistem termomineralna voda prav tako blagodejna tudi pri razstrupljanju (detox) telesa, zaradi neposrednega delovanja na kožo in podkožje pa je uporabna tudi v anti-aging programih. Balneološka analiza je pokazala, da je termomineralna voda odlična tudi za zdravljenje revmatizma in išiasa, kožnih bolezni, infekcij in vnetij. V pomoč je pri zdravljenju bolezni centralnega živčnega sistema ter ortopedskih obolenj. Termomineralna voda se uporablja tudi za zdravljenje obolenj jeter in gastrointestinalnega trakta ter pri zdravljenju artritičnih obolenj. Rezultati analize pa so pokazali tudi blagodejne učinke termomineralne vode pri zdravljenju posttravtamtskih in postoperativnih tegob. Na splošno velja, da kopanje v bazenih s termomineralno vodo preventivno in kurativno učinkuje na kožo, dihala in dobro počutje vsakogar.

Filip se je sproščal s starodavno hindujsko zeliščno zdravilno metodo

V raznolikosti ponudbe sta Filip in njegovo dekle Indira izbirala vsak svoj tretma popoldanske sprostitve. Njo je zamikal Daljni vzhod v Wai Thai centru, kjer je preizkusila tajsko limfno drenažo z aromaterapijo, Filip pa je želel pokukati v svet starodavne hindujske zeliščne zdravilne metode ayurveda. Tako sta se oba prijetno sprostila po dopoldanskem kolesarjenju s hotelskimi kolesi in plavanju v termomineralni vodi. Specialistka za ayurvedo Kavitha Gopalan Shyamala, dr. ayu med, pa ju je navdušila s pripovedovanjem o učinkoviti kombinaciji ayurvedske medicine in klasičnih term. Vedno se nam je zdelo, da gre za povsem svoja svetova, vendar specialisti v hotelih LifeClass vedo, kako združiti tradiciji, katerih kombinacija odlično pripomore k zdravju telesa in duha.

Na morju je vedno fino

Filip in Indira sta se sproščena in polna novih vtisov okrepčala s tramezzini in pestro popoldne zaključila z okusnimi slaščicami v hotelski slaščičarni Café centrala. Da pa se je dan zaključil v stilu, sta se na poti domov ustavila v kinu in si ogledala še animirano komično pustolovščino Krudovi, kjer prav tako nastopajo praljudje. Prazgodovinsko popotovanje se je torej zaključilo, Filip in Indira pa že načrtujeta naslednji pobeg na slovensko obalo.