Zabava

Vrača se glasbenik, katerega je poslušala cela Jugoslavija

M.J.
15. 5. 2013, 12.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Mladen Vojičić Tifa se po tridesetletni diskografski pavzi na sceno vrača v velikem slogu – z novim albumom 'Spreman sam na sve'.

Zadnjih nekaj let je Tifa skupaj s svojo skupino in sodelavci delal na novem materialu, ki je njegovo avtorsko delo, skupaj z Goranom Pršićem – Masnim pa se podpisuje pod produkcijo ter celoten avtorski in aranžerski del na albumu.

Na novem albumu je deset novih skladb; avtorja besedil, aranžmajev in glasbe pa sta, kot rečeno, Tifa in Masni. O tem, da je preteklo precej časa brez objavljenega albuma, je Tifa dejal: „Nisem imel ničesar povedati in takrat je pametneje biti tiho, kakor govoriti povsem brez smisla. Da sem se na sceno vrnil z novim albumom, pa se mi zdi fenomenalno.“

V tridesetih letih se je scena močno spremenila, a naslov albuma nakazuje, da je Tifa 'pripravljen na vse'. 'Spreman sam na sve' je šesti solo album  Mladena Vojičića – Tife, posnet pa je bil v sarajevskih studiih 'Svjesna zajednica' ter v novomeškem studiu RSL.

„Zaželel sem si publike, kot si je tudi ona želela mene. Ponosno sporočam: 100% sem pripravljen na vse,“ je o vrnitvi na glasbeno sceno dejal Tifa.

Novi album, po mnenju mnogih najboljšega pevca zasedbe Bijelo dugme, napovedujeta skladbi 'Spreman sam na sve' in 'Diznilend', ki slikovito popisujeta stanje v regiji.

Kariera Mladena Vojičića – Tife je zagotovo zahodnjaška formula življenjske poti, posvečene rock'n'rollu. V 33-letni karieri je bil pevec, čigar zasedbe so razpadle, medtem ko je bil v vojski, skrbno varovana skrivnost skupine Bijelo dugme, obraz z naslovnic, pevec zasedb Vaterni poljubac, Divlje jagode ... Pevec, ki je v hipu napisal skladbe, ki jih radi poslušamo še danes – 'Zauvijek tvoj', 'Ako odeš ti', 'Svejedno je' in druge.

Čeprav njegove začetke največkrat povezujejo s skupino Bijelo dugme, je Tifa svojo glasbeno pot začel leta 1979 v jazz skupini Kako kad. V letu 1984 postane strogo varovana skrivnost v takratni Jugoslaviji, a prvi javni nastop z novim pevcem zasedba Bijelo dugme izvede jeseni istega leta v sarajevski 'Slozi'. Album z enostavnim naslovom 'Bijelo dugme' glasbeni kritiki označijo kot enega njihovih najboljših, skladbe 'Padaju zvijezde', 'Jer kad ostariš', 'Lipe cvatu', 'Da te bogdo ne volim' pa kot antologijske.

Konec leta 1986 Tifa z zasedbo Vatreni poljubac posname album '100% rock'n'roll', leta 1988 pa se na albumu 'Konj' z Divljimi jagodami pojavi kot avtor s skladbo 'Zauvijek tvoj'. Tudi 'jagode' ga niso uspele dolgo zadržati, saj je konec osemdesetih osnoval Tifa band, ki jeseni 1990 izda album 'Samo ljubav postoji', na katerem se kot avtor še dodatno uveljavi. Med vojno večino časa preživi v Sarajevu in nastanejo pesmi 'U bolje sutra čemo poči', 'Ponesi zastavu', 'Grbavica' – s katero je za vse čase kupil navijače 'Želje'.

Novembra 1993 je imel v Sarajevu svoj prvi koncert, tekom leta 1995 pa nastane album 'Dani bez tebe', s katerim tri leta zapovrstjo napolni sarajevsko 'Skenderijo'.

Tifa, ki bo letos obeležil 33-letnico na glasbeni sceni, pravi, da v svoji karieri, ne glede na vse vzpone in padce, ne bi ničesar spremenil. Album 'Spreman sam na sve' je že v prodaji!