Zabava

V Zagrebu se začenja dvotedenski Subversive festival

STA / J.P.
4. 5. 2013, 07.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

S filmom Pervertitov vodnik skozi ideologijo avtorice Sophie Fiennes bodo v Zagrebu danes odprli šesti festival Subversive, ki bo potekal do 18. maja.

http://www.subversivefestival.com/

Rdeča nit festivala, ki bo imel filmski in forumski del, je utopija demokracije. Udeležbo je napovedalo več kot 300 osebnosti z umetniške, teoretske in aktivistične scene z vsega sveta.

Predvajanje zabavnega in ironičnega dokumentarca Pervertitov vodnik skozi ideologijo, ki nosi naslov po istoimenski knjigi filozofa Slavoja Žižka, bo vzhodnoevropska premiera filma. Sicer bodo v prvem tednu festivala predvajali približno 50 filmov, ki bodo tekmovali za festivalsko nagrado wild dreamer.

Udeležbo na festivalu je napovedal tudi znani ameriški režiser Oliver Stone. Na festivalu bodo premierno predvajali tudi deset nadaljevanj njegovega dokumentarca "Untold History of the United States" (Neizrečena zgodovina Združenih držav Amerike).

Poleg Žižka in Stonea se bodo festivala udeležili tudi drugi kritiki sodobne družbe, med njimi znani britanski filozof, zgodovinar in urednik Tariq Ali, predsednik grške Syrize Alexis Tsipras, podpredsednik Bolivije, Alvaro Garcia Linera, ter italijanski pisatelj in filozof Franco Bernardi Bifo.

Udeleženci mednarodne konference Utopija demokracije bodo poskušali odgovoriti na vprašanje, kaj je nedemokratično v demokratičnih sistemih in kako zgraditi pravo demokracijo. Razpravljali bodo tudi o Evropski uniji glede na načrtovano polnopravno članstvo Hrvaške s 1. julijem.

Organizatorji so med pomembnejšimi deli festivala izpostavili Balkanski forum, na katerem bodo med 12. in 14. majem poskušali povezati pretrgane niti med nekdanjimi jugoslovanskimi republikami, kot tudi med drugimi državami na Balkanskem polotoku.

Bogat dvotedenski program Subversive festivala, ki vsebuje tudi knjižni sejem in literarne večere, bo potekal v zagrebških kinih Evropa in Grič ter v zagrebškem gledališču mladih (ZKM), so še sporočili organizatorji.