Zabava

Najstarejši ruski filmski studio letos obeležuje 95-letnico

STA / J.P.
1. 5. 2013, 09.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Najstarejši ruski filmski studio Lenfilm, ki je v svoji zgodovini doživel tako vzpone kot padce, letos obeležuje 95. obletnico delovanja.

Zajem zaslona

Jubilej bo v ospredju mednarodne konference na temo posebnih učinkov, ki bo jeseni v Sankt Petersburg pritegnila strokovnjake z različnih koncev Evrope in ZDA, piše ruska tiskovna agencija Itar-tass.

Jubilej bodo med drugim obeležili s projekcijo najboljših izdelkov iz Lenfilma na festivalu Pacific Meridians, ki vsako leto septembra poteka v Vladivostoku. Retrospektive filmov iz studiev Lenfilm pa bodo potekale tudi na Finskem in v Romuniji. Poleg tega v studiih pripravljajo drugo izdajo knjige z naslovom Od akvarija do Lenfilma.

Od 30. aprila 1918, ko so bili s sklepom komisariata za izobraževanje in kulturo ustanovljeni filmski studii Lenfilm, je v njih nastalo okrog 1500 filmov za velika platna in televizijo. Številni med njimi so prejeli tudi mednarodne nagrade in danes predstavljajo pomemben del nacionalne kulturne dediščine.

Med filmi, ki so poželi mednarodno priznanje, so denimo Čapajev, Peter I., Hamlet, Kralj Lear in drugi, med velikimi imeni ruske kinematografije, ki so snemali v studiih, velja omeniti Sergeja Ejzenštejna, Grigorija Kozinceva, Leonida Trauberga, Sergeja Jutkeviča in Alekseja Germana. V filmskih studiih Lenfilma so snemali tudi svetovno poznani igralci iz tujine, kot so Vanessa Redgrave, Michele Placido, Elizabeth Taylor, Jane Fonda, Maximilian Schell in Michael Cane, še piše Itar-tass.