Zabava

Bil je nepozaben večer Eme Prodnik

10. 4. 2013, 07.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V letu, ko praznujemo 60. letnico Avsenikove glasbe je Pod Avsenikovo marelo v Begunjah na Gorenjskem še posebej veselo.

Media Butik
Jelka Hafner, Zala Smolnikar, Manca Izmajlova, Barbara Leben in Sandra Križan

Media Butik
Jelka Hafner z violino, z ansamblom Gregorji.

V okviru Avsenikovega zlatega abonmaja je vsak mesec en večer posvečen enemu od članov zlate Avsenikove zasedbe iz obdobja albuma Zlati zvoki. Po Večeru Vilka Ovsenika, Slavka Avsenika, Franca Koširja, Mika Sossa in Albina Rudana, je bil nedavno večer Eme Prodnik, ki je v Ansamblu bratov Avsenik prepevala polnih devetnajst let. Njeni prvi napevi so se rojevali pod Kamniškimi planinami, prepevala je že v osnovni šoli, kasneje v gimnaziji in na domačem koru. Njena največja želja je bila, da bi se uveljavila kot koncertna pevka klasične glasbe, pa sta ji pot prekrižala brata Avsenik. Prvič je zapela v duetu s Francem Korenom leta 1962. Emin sopran je takrat nadomestil prvo damo ansambla Danico Filiplič.

Media Butik
Ženski pevski zbor Plamenke

Eme na spominskem večeru pri Avseniku tokrat ni bilo, so pa njej v čast ob spremljavi ansambla Gregorji zapele odlične pevke. Jelka Hafner, pevka pri ansamblu Igor in zlati zvoki, ki je bila pred leti proglašena za najboljšo pevko narodno-zabavne glasbe, odlična pevka in klarinetistka Sandra Križan, ki ji je Ema Prodnik največja vzornica in najljubša pevka, kot tudi Barbari Leben, s katero sta zapeli v duetu, kot je Ema nekoč rada snemala in prepevala dvoglasno, komaj 13-letna Zala Smolnikar, ki se je rodila v glasbeno družino mami Renati in očetu Robertu, ki sta znana glasbenika, komponista in pedagoga, enega najlepših valčkov Čakala bom so zapele pevke Ženskega pevskega zbora Plamenke iz Preddvora pod vodstvom Sonje Puzin, posebna gostja večera pa je bila romantična duša, ki Avsenikove skladbe prepeva tudi v Moskovski filharmoniji, Manca Izmajlova.

Media Butik
Voditelja Betka Šuhel in Vinko Šimek

Slišati je bilo skladbe, ki sta jih brata Avsenik napisala posebej za glas Eme Prodnik, kot so V gozdni samoti, Sinje morje, Nabrala bom šopek cvetja in druge. Emi Prodnik je bilo nadvse pomembno, da so se besede dotaknile njenega srca, ker so potem zazvenele tudi v duši poslušalca. Tudi v njenem primeru je imela prav mama, ki ji je, ko se je srečala s pomislekom sprejeti ali ne izziv postati del Ansambla bratov Avsenik dejala: »Če bi pela z Avseniki, bi te slišal ves svet!« Imela je prav.

Še več narodno-zabavnih vsebin v dnevnem časopisu SVET24.