Zabava

Se še spomnite Kurta Cobaina?

S.R.
5. 4. 2013, 15.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Danes, 5. aprila 2013 mineva točno 19 let od smrtni Kurta Cobaina, najbolj znanega kot pevca in kitarista skupine Nirvana.

Morreuhoje
Kurt Cobain

Nirvano je Kurt skupaj z Kristom Novoselicem ustanovil leta 10985 v Aberdeenu. Hitro je prodrl na glasbeno sceno v Seattlu, leta 1998 pa je skupina pri založbi Sub Pop že izdala prvi album z naslovom Bleach. Skupini pa je pravi preboj uspel s hitom ''Smells Like Teen Spirit'' z drugega albuma Nevermind (1991). Po neverjetnem uspehu omenjenega albuma so Nirvano hitro označili za eno glavnih skupin generacije X, Cobaina pa za ''govornika'' generacije.

A slava ima svojo ceno, ki jo je na žalost moral plačati tudi Kurt. V zadnjih letih življenja se je tako boril z odvisnostjo od heroina, raznimi bolezni in depresijo. Le s težavo je ohranjal svojo podobo v javnosti, prevelik pa je bil tudi medijski pritisk na njega samega in njegovo ženo Courtney Love.

8. aprila 1994 so Kurta tako našli mrtvega v njegovem domu v Seattlu. Vzrok smrti je bil na dlani – Kurt je napravil samomor s šibrovko. Tudi on je bil na žalost eden izmed umetnikov, ki so življenje končali pri 27-ih letih. A kljub temu, da je je od njegove smrti minilo že precej časa, ga oboževalci še niso pozabili. Njegove pesmi se še danes popularne, o Kurtu in Nirvani pa se še vedno snemajo filmi in pišejo knjige. Pa tudi njegova glasba živi naprej.