Zabava

Poklon Lojzetu Slaku in njegovi glasbi

23. 3. 2013, 07.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V poklon velikanu slovenske glasbe, ki je s svojim delom pustil neizbrisen pečat v glasbenem prostoru, bo 20. aprila 2013 v Dvorani Stožice potekal veliki koncert z naslovom Tvoje pesmi živijo naprej.

Alesh Maatko
Zbrana najožja družina Lojzeta Slaka in nekateri glasbeniki, ki bodo ovekovečili spomin na nesmrtne pesmi Lojzeta Slaka.
Projekt nastaja v sodelovanju družine Lojzeta Slaka in Agencije Salamander d.o.o., saj si je Lojze Slak za svoj 80. rojstni dan zaželel prav tak velik koncertni dogodek, a tega jubileja žal ni dočakal.
Lojze Slak je veliko ime slovenske narodnozabavne glasbe, človek, ki je tej glasbi in slovenskemu narodu veliko dal. Njegove pesmi in dobra energija ostajajo, in to bodo 20. aprila v Stožicah prenesli slovenskemu občinstvu številni nastopajoči.

Lojze Slak, legendarni slovenski harmonikar, avtor večine skladb Ansambla Lojzeta Slaka in vodja zasedbe, bi lani praznoval svoj 80. rojstni dan, a žal je usoda hotela drugače. V poklon temu velikanu slovenske glasbe, ki je s svojim delom pustil neizbrisen pečat v slovenskem glasbenem prostoru, prejel za svoje delo številna priznanja tako doma kot tudi na tujem, in tam tudi prepričal številne glasbene navdušence in poznavalce, bo 20. aprila 2013 v ljubljanski Dvorani Stožice potekal veliki koncert z naslovom Tvoje pesmi živijo naprej.

Alesh Maatko
Lojzetove pesmi živijo še naprej!

V idiličnem okolju gostilne Skaručna je v četrtek, 21. marca 2013, na prvi pomladni dan, potekala tiskovna konferenca, na kateri so predstavili ta veliki koncertni dogodek, udeležili pa so se ga člani njegove družine, kolegi glasbeniki in ljubitelji njegove glasbe.

Alesh Maatko
Ivanka Slak

Med prisotnimi na tiskovni konferenci je ob voditelju konference Andreju Hoferju zbrane nagovorila gospa Ivanka Slak, žena pokojnega Lojzeta Slaka, ki je pritrdila, da bo ta koncert sprehod skozi Lojzetovo življenje in na nek način tudi skozi njeno. "Lojze je bil pri svoji glasbi zelo pedanten in natančen, ničesar ni prepuščal naključju." Sin Slavko Slak je odgovoril na vprašanje Andreja Hoferja, katera očetova skladba mu je najbolj pri srcu: "Težko bi izločil eno, a ko jih vidi v starih tv oddajah ali sliši na radijskih posnetkih, me najbolj pritegne pesem Deželica sonca in grozdja, skladba iz prvih let delovanja mojega očeta, saj mi ta vzbudi domačo energijo in občutke."

Alesh Maatko
Žena Ivanka in sin Slavko Lojzeta Slaka v domačem okolju gostilne Skaručna.

Kdo ne pozna skladb, ki so za vse čase zaznamovale slovensko glasbo in kulturo naroda, kot so V dolini tihi, Vaški zvon, Visoko nad oblaki, Po dekle, Mama, prihajam domov, Kadar srečam te, Srečno, mlada Slovenija, Ej prijatelj, Čebelar in mnoge druge, med njimi številne že ponarodele. V več kot dveurnem programu se bomo na tem posebnem koncertu v čast vrhunskemu virtuozu na diatonični harmoniki poklonili z vso radostjo, ki jo je Lojze Slak prinašal vsa leta svojega delovanja kot pravi glasbenik, kot resnični nosilec sreče v srca slehernega poslušalca, saj je značilno za vse nesmrtne umetnike, da njihova dela ostajajo večna. Vedno je nosil luč vsem ljubiteljem kakovostne domače pesmi, vsem generacijam doslej in v bodoče, ki ob različnih priložnostih radi sami zaigrajo njegove pesmi, tako na koncertih za večtisočglave množice, kot tudi na bolj intimnih, družinskih srečanjih in proslavah. Lojze Slak je zaznamoval slehernega Slovenca, njegove pesmi so zapisane v glasbene gene naroda, ki ga je vedno rad osrečeval in predstavljal tudi v tujini.

Alesh Maatko

Janez Hvale iz zadnje zasedbe Tria Slak je poudaril, da je bilo precej težko izbrati program za koncert, ki bo trajal okoli 2 uri in 15 minut, saj je Lojze Slak zapustil res bogato glasbeno dediščino. V okviru tega bodo poskrbeli, da bodo s številnimi gosti zaigrali Slakove skladbe, ki jih ljudje najbolj poznajo in so jim najbolj ljube, od tistih prvih, ob katerih so plesali na svojih prvih plesih in druge, ki so jih spremljale skozi celo življenje. Zagotovo bodo zaigrali pesmi kot je Deželica sonca in grozdja, Titanik in mnoge druge. "Naredili smo pravi izbor, ki bi ga tudi Lojze potrdil."

Alesh Maatko

Fantje s Praprotna so prišli na tiskovno konferenco ravno z uspešne turneje po ZDA in Kanadi, kjer so jih izseljenci in Američani sprejeli z velikim navdušenjem in pristno prisrčnostjo. Andrej Bergant iz zasedbe je povedal, da so sicer zanje takšne turneje že precej naporne, a da so ravno letos ugotovili, da so spet tako mladi, da so si jo lahko 'privoščili'. Seveda so povedali našim sonarodnjakom, da se bodo takoj ob povratku v Slovenijo morali pripravljati na koncert v poklon Lojzetu Slaku, ki se ga že izredno veselijo.

Matija Slak, Lojzetov brat, je povedal, da bo zaigral skladbe kot so Deželica sonca in grozdja in skladbe, ki jih je njegov brat ustvaril bolj na začetku svoje bogate kariere, saj sta se tudi veliko družila ravno v mladih letih, ko sta skupaj tudi pasla krave in počela vse sorte, ter izrazil upanje, da bo lahko zaigral na kakšno od harmonik Lojzeta Slaka. Rok Švab iz zasedbe Modrijani je zagotovil, da bo zaigral nekatere najlepših skladb, ki jih je napisal Lojze Slak.

Alesh Maatko
Koncert bo zagotovo nepozaben spektakel v spomin na neminljivo delo Lojzeta Slaka, so bili jasni glasbeniki.

Patrik Greblo, dirigent in vodja Simfoničnega orkestra RTV Slovenija je poudaril, da se bodo simfoniki poklonili Lojzetu Slaku z udeležbo pri okoli 7 skladbah, med njimi pri pesmih Titanik, Dekle, Mama, Srečno mlada Slovenija, sodelovali pa bodo tudi v treh sklopih recitacije poezije Toneta Pavčka, ki jih bo izvedla njegova hči, igralka Saša Pavček. Na koncertu bodo nastopili z razširjeno zasedbo godalnega orkestra, tako da verjame, da bo to res lep in poseben dogodek za vse ljubitelje glasbe Lojzeta Slaka. Povedal je tudi, da so počaščeni, da bodo stali na odru Stožic na tem dogodku.

Alesh Maatko
Velika pesmarica ansambla Lojzeta Slaka

Koncert bo zagotovo nepozaben spektakel v spomin na neminljivo delo Lojzeta Slaka, na katerem se bodo predstavili tako njegovi nekdanji glasbeni prijatelji in sodelavci, kot tudi tisti, ki izjemno cenijo njegovo delo in so nemalokdaj pred svojim občinstvom zaigrali njegove nesmrtne pesmi. Fantje s praprotna so skupina, ki je desetletja sodelovala s Slakom, kot tudi zasedba Tria Slak, ki se bo predstavila v svoji zadnji zasedbi. Kot velikanu diatonične hamornike se mu bodo s svojim virtoznim nastopom poklonili harmonikarji slovenskega in svetovnega slovesa, kot so Matija Slak, Rok Švab/Modrijani, Peter Fink, Brane Klavžar in Tine Lesjak. In da veličina njegove glasbe sega preko žanrskih okvirjev, bo o temu pričal nastop članov Simfoničnega orkestra RTV Slovenija pod taktirko priznanega dirigenta Patrika Grebla. Program bo povezoval Jure Ivanušič, hči slovitega slovenskega pesnika Toneta Pavčka, ki je izjemno cenil delo Lojzeta Slaka in sta bila zelo dobra prijatelja, igralka Saša Pavček pa bo v sklopu tega prav posebnega koncertnega dogodka ovenčala slavo našega vrhunskega harmonikarja in avtorja z nesmrtno poezijo svojega očeta.

Alesh Maatko
Fantje s Praprotna

Seveda pa niso hoteli vsega zaupati na tiskovni konferenci, saj je prav, da del programa ostane še skrivnost do samega dogodka.

Več v tiskani izdaji dnevnega časopisa SVET24!