Zabava

Yoko Ono obeležuje 80 let

STA / A.M.
18. 2. 2013, 19.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Danes mineva 80 let, odkar se je v Tokiu rodila Yoko Ono, konceptualna umetnica, ki jo je njen preminuli mož John Lennon nekoč označil za najslavnejšo neznano umetnico. Številni poznavalci sodobne umetnosti menijo, da se je Yoko Ono godila krivica, saj da je bila vedno le Lennonova žena oziroma vdova, njeno ustvarjanje pa je ostajalo v ozadju.

Yoko Ono je bila leta 1933 rojena v bančniški družini, katere korenine segajo do enega izmed japonskih cesarjev. Med povojnim šolanjem v ekskluzivni tokijski šoli Gakushuin pa je bila tudi sošolka sedanjega japonskega cesarja Akihita. Pred poroko z Lennonom leta 1969 je bila Yoko Ono poročena dvakrat, z japonskim skladateljem Tošijem Ičijanagijem in ameriškim jazzovskim glasbenikom Anthonyjem Coxom. Ko je bila poročena z Ičijanagijem, je umetnica spoznala skladatelja Johna Cagea, ki jo je popeljal v svet avantgardne umetnosti in neodadaizma.

Kljub temu, da je večini znana predvsem kot vdova enega od ustanoviteljev The Beatles in po nekaterih interpretacijah celo tista, ki je znatno prispevala k razpadu skupine, je Yoko Ono umetnostni svet zaznamovala z avantgardnimi deli, glasbo in filmskim ustvarjanjem, ki v ospredje postavljajo feminizem. Umetnica je dejavna tudi na področju podpiranja umetnosti in mirovniških pobud.

Med njena prva konceptualna dela sodijo slike iz obdobja, ko je prebivala v stanovanju na Manhattnu, kjer je pripravljala tudi razstave. Eno izmed takšnih del je "A Painting to be Stepped On", kos platna, ki ga je Yoko Ono postavila na tla, delo pa je nastalo, ko so ga obiskovalci napolnili s svojimi odtisi.

Med njene najbolj znane performanse poleg tega sodi "Cut Piece", ki ga je prvič uprizorila leta 1964 v tokijskem centru umetnosti Sogetsu, občinstvo pa je moralo z nje zrezati obleko, ki jo je nosila na odru.

Poleg umetnostnih del je Yoko Ono posnela tudi več filmov, dejavna pa je tudi na področju literature in glasbe. Nastopa s skupino Yoko Ono Plastic Ono Band, poleg tega je sodelovala s številnimi vidnimi glasbeniki, kot so Lennon, Eric Clapton in Frank Zappa. Za svoje delo je Yoko Ono prejela več nagrad, med drugim zlatega leva za življenjsko delo na beneškem filmskem festivalu.

V frankfurtskem razstavišču Schirn so v petek odprli tudi največjo retrospektivno razstavo umetničinih del "Half-a-wind show. A retrospective" (Pol obrata. Retrospektiva), ki na ogled postavlja okoli 200 del, ki jih je Yoko Ono ustvarila v zadnjih 60 letih.