Zabava

Zmagovalec Sanrema je Marco Mengoni

STA / A.M.
17. 2. 2013, 10.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Zmagovalec 63. festivala popevke Sanremo je v soboto postal Marco Mengoni s skladbo L' essenziale. Nagrado glasbenih kritikov pa so osvojili Elio e le storie tese s sklado La canzone mononota, ki so prejeli tudi nagrado za najboljši glasbeni aranžma.

Na zaključnem večeru je svoje skladbe najprej predstavilo vseh 14 finalistov, ob koncu večera pa je trojica z največ glasovi nastopila še enkrat. Tako se je občinstvu v Gledališču Ariston in pred televizijskimi ekrani poleg že omenjenih Mengonija in skupine Elio e le storie tese predstavila še zasedba Moda' s skladbo "Se si potesse non morire".

Že v petek je potekal izbor v kategoriji mladih izvajalcev, kjer je zmagal Antonio Maggio s skladbo Mi servirebbe sapere.

Festival italijanske popevke Sanremo je kot vsako leto postregel s številnimi gosti, osrednja osebnost zaključnega večera pa je bil mednarodna pevska zvezda Andrea Bocelli. Uvodoma se je sanremski simfonični orkester poklonil velikanoma operne glasbe Richardu Wagnerju in Giuseppeju Verdiju, katerih 200. obletnice rojstva se spominjamo prav letos.

Tudi gledanost festivala je bila vseh pet večer izredno visoka. Prvi večer festivala so tako zabeležili preko 14 milijonov gledalcev, kar pomeni, da je bil vsak drugi prižgani televizijski sprejemnik na Apeninskem polotoku naravnan na frekvence prvega programa javne televizije, ki je pet zaporednih večerov prenašala festival.

Letošnji festival je prelomil tudi s tradicijo moških voditeljev, ki so jim kot nekakšni priveski stale ob strani vsakokratne lepotice brez dejanske vloge. Festival je skupaj z uveljavljenim Fabiom Faziem, ki je v preteklosti že vodil Sanremo, suvereno in v svojem slogu povezovala komičarka Luciana Litizzetto.

Festival je letos še posebej pester zaradi predvolilnega obdobja. Že v torek je italijansko javnost razburkal komik Maurizio Crozza, našemljen v voditelja desnosredinske koalicije Silvia Berlusconija.