Zabava

Sanremo v znamenju festivalskih kancon

STA / A.M.
15. 2. 2013, 20.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Pred sobotnim finalnim večerom bodo na 63. Sanremu v izvedbi uveljavljenih tekmovalcev odmevale skladbe, ki so pisale zgodovino festivala. Nekateri bodo nastopili skupaj z drugimi glasbeniki. Slišati bo skladbe, kot so Per Elisa, Almeno tu nell' universo in Piazza grande. Razglasili bodo tudi zmagovalca v kategoriji mladih izvajalcev.

Festival je letos še posebej pester zaradi predvolilnega obdobja. Že v torek je italijansko javnost razburkal komik Maurizio Crozza, našemljen v voditelja desnice Silvia Berlusconija. V svojem nastopu je oponašal politika in se ponorčeval iz njegovih predvolilnih obljub ter iz Italijanov, ki Berlusconiju po dveh desetletjih neizpolnjenih obljub še vedno nasedajo.
V četrtek pa je festival zaznamovala akcija, namenjena osveščanju o nasilju nad ženskami. Povezovalka festivala in priznana komičarka Luciana Littizzetto je poskrbela za markanten monolog, ki je bil sprva igriv, nato pa se je prelevil v odkrito obsodbo nasilja nad ženskami: "Moški, ki te pretepa, te ne ljubi, moški, ki te udari, je kreten!"

Na odru gledališča Ariston se bodo nocoj s kanconami, ki so se vpisale v zgodovino sanremskega festivala in hkrati italijanske glasbe, med drugim predstavili tekmovalci Almamegretta, Annalisa Scarrone, Chiara Galiazzo, Malika Ayane, Daniele Silvestri, Elio e le storie tese, Max Gazze in Moda.

Italijanska tiskovna agencija Ansa je sicer v četrtek poročala, da na stavnicah pooblaščenega podjetja za igre in stave Snai kot favorita za zmago 63. Sanrema visoko kotirata pevka Malika Ayane ter zasedba Moda.

Nocoj pa bo znano tudi, kateri od mladih izvajalcev bo osvojil poslušalce in žirijo letošnjega Sanrema. Pomerili se bodo Antonio Maggio s skladbo "Mi servirebbe sapere", zasedba Blastema s pesmijo "Dietro l' intima ragione" in Ilaria Porceddu s skladbo "In equilibrio", Renzo Rubino pa bo zapel "Il postino (amami uomo)", piše na spletni strani festivala.

Velikega zmagovalca v kategoriji uveljavljenih tekmovalcev bodo razglasili na sobotnem zaključnem večeru.

Gosti nocojšnjega večera bodo pianist Stefano Bollani ter brazilski glasbenik Caetano Veloso, ki letos slavi 70 let. Slavnostno bodo odkrili tudi dvometrski bronasti kip zelo priljubljenega italijanskega voditelja Mikea Bongiorna.