Zabava

Kdo je Hannah, ki nas bo zastopala na Evroviziji?

Marija Šelek
15. 2. 2013, 15.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Karizmatična pevka, ki se spozna na glamur. Potem ko smo bili prikrajšani za Emo, so nas z nacionalne televizije kmalu obvestili, da je na internem izboru padla odločitev: na Evroviziji nas bo letos zastopala Američanka.

Čeprav se marsikdo sprašuje, od kod za vraga se je vzela in kako je spet v igri kuhinja, Hannah že nekaj let ni neznanka na slovenskih glasbenih odrih, s slovensko zasedbo Xequtifz pa je posnela že več radijskih uspešnic. Američanko, ki se je pred šestimi leti preselila v Slovenijo, dobro poznajo tisti, ki imajo radi (dobro) plesno glasbo, tisti, ki jo poznajo tudi zasebno, pa je ne morejo prehvaliti. Prijazna, preprosta, vedno urejena, predana mama in žena, skratka, čudovita ženska.

Da bodo najhujši skeptiki in večno dežurni nergači vsaj za sekundo pomirjeni, naj povemo, da je za Hannah precej uspešna kariera, saj je nastopala že na svetovno znanih odrih, kot so Radio City Music Hall, Universal Amphitheatre in v slavni oddaji še slavnejšega Jaya Lena.

Sama sebe opiše kot pevko, avtorico besedil oziroma ustvarjalko glasbe, ljubiteljico umetnosti in mode. To zadnje se nedvomno vidi, saj zna vedno presenetiti s stilom, včasih tudi s precej drznimi, vsekakor drugačnimi modnimi opravami, kar ji ne nazadnje dovoljuje tudi izklesana in vitka postava (čeprav je ljubiteljica dobrih vin in čeprav se tudi čokoladi ne izogiba).

Tudi draž slovenskega izbiranja za evrovizijsko popevko je že okusila, ko se je v družbi didžejev Sylvaina in Mika Valeja predstavila na EMI 2011. Vsekakor je opozorila nase, skladba Ti si tisti pa je nato uspešno zajadrala na radijske valove.

Že takrat je Hannah na vprašanje o morebitnem ponovnem nastopu na Emo odgovorila: »Ne morem trditi, da se na Emo ne bom vrnila. Če bom sodelovala pri ustvarjanju dobre skladbe, bi se z veseljem spet potegovala za čast, da bi Slovenijo predstavljala na Evroviziji.«

In ko so jo poklicali, rekoč, da bo potovala na Švedsko, je bila najprej zelo presenečena, nato pa seveda izjemno srečna zaradi tako »kul novice«, kot se je navdušeno izrazila.

Slovenija, (tudi) moja dežela

Kako se je Američanka, katere kariera je pri 19 letih v Los Angelesu začela prav dobro potekati, sploh znašla pri nas? Zaradi ljubezni, seveda. Rojena Kalifornijka je spoznala bodočega moža Grega Mancinija, čigar starši so pri njegovih treh letih emigrirali v Ameriko, nato pa so se po osamosvojitvi spet vrnili v Slovenijo. Hannah je s svojim izbrancem že poprej večkrat obiskala našo deželo in že od nekdaj si je želela živeti v Evropi, zato nekaj let po poroki odločitev za selitev med naše doline in bregove ni bila tako presenetljiva.

Presenetilo pa jo je, da se je njena glasbena kariera tako lepo začrtala tudi v novi domovini, čeprav ji je mama, astrologinja, že pred odhodom napovedala, da bo v Evropi na glasbenem področju zelo uspešna oziroma da bo imela tukaj več možnosti za uspeh.

Slovenščina, ki jo šteje med zelo težke jezike (skoraj takoj za kitajščino), je zanjo še vedno izziv; skoraj vse razume, vendar v govorjenju še ni tako samozavestna, da bi jo doslej lahko slišali dajati medijske izjave v slovenskem jeziku.

Ima pa odlično prevajalko – šestletno hčerko Astrid, ki odlično govori angleško in slovensko ter ji pri sporazumevanju vedno priskoči na pomoč.

Čeprav si marsikdo ne bi mislil, je Hannah najprej mama, zelo ponosna na svojo hčer. »Astrid je moja prioriteta in vedno najdem čas zanjo,« je povedala v nekem intervjuju. Tudi njen mož ji vedno stoji ob strani, skupaj pa sta videti odlično – privlačna, da je kaj! Da si je Hannah dobila moškega druge nacionalnosti in ne Američana, ima najbrž zapisano v genih, saj je njena mama Maria napol Portoričanka, oče William pa je Skandinavec.

Več vas čaka v najnovejši številki revije Obrazi!