Ameriške glasbene umetnice, kot so Jennifer Lopez, Lady Gaga in Rihanna so minula leta poskrbele, da še posebej moški del občinstva pred televizijskimi zasloni ob gledanju podelitve grammyjev ni užival le v glasbi.
Ker pa je prenos tokrat v nedeljo zvečer, si vodstvo CBS ne želi pritožb ali morebitnih kazni zaradi nedostojnosti. V kolikšni meri bo navodilo upoštevano, bo pokazal prenos, ki si ga je lani ogledalo skoraj 40 milijonov ljudi.

Nagrade bodo podelili v 81. kategorijah, prireditev v Staples centru v Los Angelesu pa bo vodil glasbenik in dvakratni dobitnik grammyja LL Cool J. Nagrado za življenjsko delo bo dobil jazz basist 75-letni Charlie Haden, ki ima na polici že tri grammyje. Veliko pozornosti pa vzbuja tudi vrnitev šestkratnega dobitnika grammyja Justina Timberlakea, ki bo po štirih letih znova nastopil na svečani podelitvi.

Poleg Timberlakea bodo oder med drugim zasedli še Travis Barker, LL Cool J, Tom Morello, The Black Keys, Zac Brown, Elton John, Mumford & Sons, Chick Corea, Kenny Garrett, Kelly Clarkson, Black Keys, Fun, Alicia Keys, Bruno Mars, Rihanna, Sting, Frank Ocean, Taylor Swift in Carrie Underwood.

Največ (po šest) nominacij za grammyje imajo Kanye West, Jay-Z, Frank Ocean, Fun in Mumford & Sons. Sledita skupina The Black Keys in Miguel s po petimi nominacijami, Kelly Clarkson jih ima štiri, Taylor Swift tri in novinka Carly Rae Jepsen dve.

Za ploščo leta se potegujejo The Black Keys (Lonely Boy), Kelly Clarkson (Stronger), Fun (We Are Young), Gotye (Somebody That I Used To Know), Frank Ocean (Thinkin Bout You), in Taylor Swift (We Are Never Ever Getting Back Together).

V igri za album leta so The Black Keyes (El Camino), Fun (Some Nights), Mumford & Sons (Babel), Frank Ocean (Channel Orange) in Jack White (Blunderbuss). Na grammyja za pesem leta lahko računajo Ed Sheeran (The A Team), Miguel (Adorn), Carly Rae Jepsen (Call Me Maybe), Kelly Clarkson (Stronger) in Fun (We Are Young).

Poleg skupine Fun in Franka Oceana pa se za naslov najboljšega novega umetnika potegujejo tudi Alabama Shakes, Hunter Hayes in The Lumineers.